Orange en Telenet gaan netwerk delen

Strategische ruilovereenkomst

Dit artikel delen:
Aanleg glasvezel

Orange Belgium en Telenet tekenen twee groothandelsovereenkomsten voor vaste verbindingen. Hiermee bieden ze toegang tot elkaars vaste netwerken in ons land. Al is er wel een specifieke voorwaarde aan verbonden.

Het gaat om een strategische ruildeal. Met deze overeenkomsten verzekert Orange Belgium zich van toegang tot Telenets hybride glasvezelcoaxnetwerk en tot het toekomstige fiber-to-the-home-netwerk van Telenet voor een periode van vijftien jaar.

Omgekeerd zal Orange Belgium Telenet zogenaamde wholesaletoegang verlenen tot het hybride glasvezelcoaxnetwerk van VOO en Brutélé en ook tot zijn toekomstige fiber-to-the-home-netwerk in de regio's Wallonië en Brussel-Hoofdstad.

Op die manier verzekeren beide partijen elkaar van een landelijke vaste verbinding, en dat voor de komende vijftien jaar. ‘Een belangrijke stap voorwaarts in de uitrol van onze toonaangevende nationale multi-gigabitstrategie’, zo omschrijft Xavier Pichon, ceo van Orange Belgium de deal.

Voorwaarde

Er is wel een voorwaarde voor de deal. Want de inwerkingtreding van deze overeenkomsten is afhankelijk van de voltooiing van de transactie voor de verwerving van 75 procent min één aandeel van VOO door Orange Belgium, waarvoor de goedkeuring van de Europese Commissie vereist is. Dat is dus afwachten, want deze zomer nog opende de EU een onderzoek naar die deal.

Met de overeenkomst willen beide partijen een vuist maken tegen concurrent Proximus. Telenet reageert alvast verheugd. ‘Dit is een belangrijke mijlpaal in onze geschiedenis’, stelt Geert Degezelle, executive vicepresident Telenet Business op LinkedIn. ‘Want dankzij het vaste netwerk van VOO, dat momenteel wordt overgenomen door Orange Belgium, zullen wij ons werkterrein kunnen uitbreiden naar heel Wallonië en de zes Brusselse gemeenten. Regio’s die we nog niet met snel internet, televisie en vaste telefonie bedienen.’

Overigens heeft Telenet nog een ander partnership rond fiber-to-the-home op stapel staan. Dat is Netco, de samenwerking tussen Telenet en nutsbedrijf Fluvius. Bedoeling is om 78 procent van de Vlaamse huizen te voorzien van een fiberaansluiting. tegen 2038. Al is het nog niet zeker wanneer dat gezamenlijk fiberproject precies van start zal gaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-30T10:43:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.