België krijgt eerste drone-grid hulpdiensten ter wereld

Dit artikel delen:

Safety Drone van Citymesh

Citymesh helpt levens redden met zijn safety drones. Het Belgische telecombedrijf lanceert Sense, een netwerk van zeventig drones dat hulpdiensten ondersteunt; het eerste drone-grid ter wereld. Politiebureau’s en brandweerkazernes verspreid over heel België krijgen drones-in-a-box (diab) ter beschikking. Ze kunnen dankzij dit systeem betere en snellere beslissingen nemen.

Zodra de nooddiensten een oproep krijgen, kan een Safety Drone automatisch opstijgen en naar de plaats van de ramp vliegen om nauwkeurige beelden te maken. Die beelden worden over een 5G-netwerk van Citymesh naar de alarmcentrale en hulpverleners gestuurd. Ze worden daarenboven verrijkt met behulp van artificiële intelligentie (ai). Zo kunnen de drones automatisch rookpluimen detecteren, maar ook bijvoorbeeld brandhaarden en personen.

Met name in het eerste kwartier na een ongeval of ramp is het cruciaal een goed beeld te krijgen. Dat kan mensenlevens schelen. Sense zorgt ook voor meer efficiëntie, aangezien politie en brandweer doelgerichter hun eenheden kunnen uitsturen.

Dankzij 5G zijn de drones van afstand te besturen. Ook is er een betrouwbare hoge breedbandverbinding voor de drone en de videobeelden. De hulpdiensten kunnen de beelden daardoor in real time bekijken, al voor er iemand ter plaatse is.

Mitch De Geest, topman van Citymesh, is zelf ook al meer dan twintig jaar brandweerman. Hij kent de werking van de nooddiensten dus goed en weet waar hun middelen vaak tekortschieten. Sense zit op het kruispunt van 5G, drones en hulpdiensten. ‘Zo komen mijn grootste passies mooi samen,’ aldus De Geest. Citymesh is een dochter van Cegeka. Onlangs nam het bedrijf uit Oostkamp het Nederlandse Sigfox 0G-netwerk van Volker Wessels Telecom over.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-14T18:53:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.