EU-commissaris Vestager gelooft niet in ai-pauze

Dit artikel delen:
Europa commissaris commissie

Eurocommissaris Digitale Zaken en Mededinging Margrethe Vestager (archief).

Het heeft geen zin om de razendsnelle ontwikkelingen op ai-vlak te pauzeren. Wel moet er dringend wetgeving komen die de opkomst van ai in goede banen leidt. In de EU is die regelgeving aanstaande en bedrijven doen er goed aan om zich op die ai-wet voor te bereiden. Dat zei Eurocommissaris Digitale Zaken Margrethe Vestager tijdens een G7-bijeenkomst over digitale zaken en tech.

Tijdens de top in Japan stonden verschillende onderwerpen op de agenda. Er werd onder meer gesproken over nieuwe onderzeese kabelverbinding tussen Europa, Japan en Australië, het verplichten van vertrouwde leveranciers om de cyberbeveiliging van de digitale infrastructuur te vergroten en veilige internationale data-uitwisseling.

In de discussie over de ontwikkelingen rondom ai nam Vestager het standpunt in dat een pauze, zoals een groep vooraanstaande wetenschappers en leveranciers onlangs voorstelde, geen goed idee is. Ze ziet het voorstel wel als een dringende oproep om versneld tot richtlijnen te komen die het vertrouwen rondom ai aanwakkeren.

Vestager verwacht dat de veelbesproken kunstmatige intelligentie verordening (AI Act). die momenteel in de eindfase zit van onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de Europese Commissie, op korte termijn is afgerond. Daarna zullen de lidstaten de verordening in eigen land doorvoeren. Ze riep bedrijven op om nu al goed te bestuderen wat de impact van deze ai-wet zal zijn voor hun bedrijfsvoering en niet pas in actie te komen als de wet er is.

Cybercriminaliteit aanpakken

Vestager sprak ook over de beveiliging van de digitale infrastructuur. Om de digitale economie beter te beschermen tegen cybercriminelen, wordt een Navo-taskforce opgericht. Die werkgroep gaat zich specifiek richten de aanpak van cybercriminaliteit in internationaal verband.

Ook moet het internationale vrije verkeer van data verbeterd worden. Volgens Vestager is er binnen internationale regelgeving sprake van een kloof tussen de regels van verschillende landen en moeten democratische staten meer op één lijn komen om veilige, internationale data-uitwisseling te kunnen garanderen.

G7

De G7 is een intergouvernementeel forum van vooraanstaande industriële staten en bestaat uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De Europese Unie neemt ook deel, maar is geen soevereine staat en telt daarom niet mee als lid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-01T11:19:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.