Verbod voor datatransfer van toeval-Amerikanen

Dit artikel delen:
Privacy

De GDPR-wetgeving bestaat vijf jaar. En tot vandaag wordt deze wetgeving op de proef gesteld. Zo verbiedt privacy-waakhond GBA de doorgifte van persoonsgegevens van Belgische toeval-Amerikanen door de FOD Financiën aan de Amerikaanse belastingautoriteiten.

Belgische toeval-Amerikanen zijn – doorgaans omdat ze in de Verenigde Staten zijn geboren - onbedoeld Amerikaan. Hierdoor lopen ze vaak tegen allerlei problemen aan. Mensen die door de VS als Amerikaan worden aanzien zijn bijvoorbeeld verplicht belasting te betalen, hoewel ze dat in hun thuisland vaak ook al doen.

De situatie vereist doorgaans een internationale datatransfer. En daar knelt het schoentje. Volgens de GBA (Gegevensbeschermingsautoriteit) voldoen niet alle gegevensverwerkingen in dit kader aan de beginselen van de GDPR, met inbegrip van de regels inzake gegevensdoorgifte buiten de EU. De GBA vraagt aan de FOD Financiën dat zij de tekortkomingen die ze heeft vastgesteld, aan de bevoegde wetgever signaleert.

Onrechtmatig

Het intergouvernementeel akkoord, gewoonlijk aangeduid als het ‘Fatca-akkoord’ (Foreign Account Tax Compliance Act) voorziet in het doorgeven van gegevens over Amerikanen die in het buitenland verblijven aan de Amerikaanse belastingdienst (IRS) ter bestrijding van belastingfraude. Maar de Geschillenkamer van de GBA stelt nu vast dat dit Fatca-akkoord geen passende waarborgen bevat om ervoor te zorgen dat uitgevoerde persoonsgegevens een gelijkaardige beschermingsniveau krijgen als binnen de EU. 

Hiermee is de conclusie van de GBA duidelijk: de doorgifte van gegevens van in België wonende Amerikanen aan een instantie in een land buiten de EU (dat geen passend niveau van gegevensbescherming kan bieden) is onrechtmatig.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-25T11:29:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.