Historische anti-trustzaak kost Intel 376 miljoen euro

Dit artikel delen:
Core-processor processor chip silicium

Intel komt weg met een (lagere) boete van 376 miljoen euro uit een langslepende juridische strijd met de Europese Commissie. In 2009 had Brussel de Amerikaanse chipfabrikant een straf van 1,06 miljard euro opgelegd wegens onwettige verkooppraktijken ten nadele van de toenmalige kleinere rivaal AMD.

De anti-trustautoriteiten veroordeelden Intels strategie om met kortingen en verkoopbeperkingen zijn dominante positie op de wereldmarkt voor x86-microprocessors te handhaven. AMD ondervond daar schade van. Intel vocht dat besluit aan en niet zonder succes. 
Vorig jaar leek de eens zo machtige chipfabrikant zelfs dicht bij de overwinning te zijn. Het Hof van Justitie van de Europese Unie haalde een streep door de eerder opgelegde boete omdat juridische fouten waren gemaakt. Niet duidelijk was welk deel van de boete de illegale kortingen betrof en welk deel de verkoopbeperkingen waarmee Intel AMD probeerde uit te schakelen. Wel vond het gerecht dat Intel misbruik had gemaakt van zijn dominante positie op de markt voor processors. 
Inmiddels hebben de anti-trustautoriteiten hun eerdere fouten voor een deel kunnen herstellen. Dat levert Intel een boete op, zij het lager dan eerder vastgesteld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-25T10:35:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.