Personeel is zich meer bewust van IT-gevaren

Dit artikel delen:
cybersecurity

Waar vorig jaar de meeste it-incidenten voortkwamen uit gebrek aan bewustzijn bij personeel, blijkt dit nu nog amper het geval. Al is er ook slecht nieuws. Dat blijkt uit een studie van PwC naar aanleiding van de vakbeurs Infosecurity op 23 en 24 maart in Brussel.

Om te beginnen: bedrijven blijven inspanningen leveren om het risico op blootstelling aan cybersecurity bedreigingen te verkleinen. Het security-bewustzijn bij de bedrijven vertaalt zich in hogere investeringen in ict-beveiliging, zo blijkt uit deze zogenaamde 'Information Security Breaches Survey' van PwC.

Negatief: Aantal inbreuken stijgt

Deze investeringen focussen er op om de continuïteit van het bedrijf te verzekeren en klanteninformatie te beschermen tegen mogelijke inbreuken. Met de nieuwe Europese Privacy Verordening die dit jaar nog wordt geïmplementeerd, wordt verwacht dat deze investeringen zich nog verder zullen doorzetten.

Voorts worden virussen en malware nog steeds gezien als de ergste vorm van inbreuk. Investeringen in beveiligingsmaatregelen als anti-malware en firewalls blijven dan ook essentieel voor de Belgische bedrijfswereld.

Toch is er ook minder goed nieuws. Want ondanks de tendens om zich beter te wapenen tegen inbreuken, blijkt het aantal bedrijven dat effectief met ernstige lekken te maken heeft gekregen, gestegen ten opzichte van 2015.

Positief: meer bewustwording

Een positieve trend is dan weer zichtbaar wanneer men het heeft over het bewustzijn van het personeel. Waar vorig jaar de meest voorkomende incidenten voortkwamen uit een gebrek aan bewustzijn van het personeel, blijkt dit nu nog maar in slecht 13 procent van de inbreuken het geval. Het feit dat er meer in continue beveiligingstraining wordt voorzien, heeft hier ongetwijfeld mee te maken.

Infosecurity Belgium

Computable.be is hoofdmediapartner van Infosecurity Belgium op 23 en 24 maart te Brussels Expo. Tijdens deze beurs wordt het onderzoeksrapport van PwC Belgium verspreid. Daarnaast zal Marc Sel, directeur bij PwC Belgium, tijdens zijn seminarie op donderdag 24 maart om 11 uur in Paleis 3, zaal 3 meer uitleg verschaffen over de onderzoeksopzet en -resultaten.

De Information Security Breaches Survey wordt voor het derde jaar op rij uitgevoerd onder leiding van PwC Belgium en in samenwerking met Jaarbeurs, de organisator van Infosecurity Belgium. Er namen ongeveer 230 respondenten uit de Belgische bedrijfswereld aan deel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-03-17T09:06:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.