30 procent meer cyberincidenten in 2015

Dit artikel delen:
Hacking

Het federale Cyber Emergency Team (Cert) tekende vorig jaar 30 procent procent meer cyberincidenten op dan het jaar voordien. In vergelijking met 2010 is het aantal incidenten negen keer groter geworden. De aanvallen worden ook steeds professioneler uitgevoerd.

Het gemiddelde aantal gerapporteerde incidenten ligt op 1.092 per maand. Dit is maar een fractie van het totaal aantal inbreuken. Niet elk incident wordt immers gerapporteerd bij het Cert.

De meeste meldingen gaan over kwetsbaarheden (47 procent) of veiligheidslekken in soft- en hardware die organisaties gebruiken en die potentieel zouden misbruikt kunnen worden. Eén op de vijf zijn meldingen over scans die door derden op bepaalde systemen worden uitgevoerd. En 19 procent van de meldingen gaat ten slotte over virusbesmettingen. Er worden meer en meer besmettingen met ransomware vastgesteld. Ook realistisch uitziende ‘phishingmails’ zijn een plaag voor de boekhouding van bedrijven.

Vooral kmo’s slachtoffer

‘Vooral micro-ondernemingen en kmo’s zijn het slachtoffer van cyberaanvallen, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). ‘Zij kennen de risico’s van dergelijke aanvallen niet’, zegt ze. ‘Daarom is het nodig om kmo’s hierover te sensibiliseren en van hen een moeilijk vatbare prooi te maken.’NSZ raadt ondernemingen aan om verdachte mails sowieso niet te openen en te investeren in de veiligheid van hun it-infrastructuur. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-03-17T09:48:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.