iMinds ontvangt 2 miljoen aan Europese subsidie

Professor Verbauwhede wil microchips resistenter maken tegen cybercrime

Dit artikel delen:
Subsidie

Professor Ingrid Verbauwhede, verbonden aan iMinds en de KU Leuven, doet onderzoek naar een betere beveiliging van microchips. Hiervoor ontvangt zij een Europese ‘ERC Advanced Grant’ van meer dan twee miljoen euro. Verbauwhede wil met haar beveiligingsmechanismen een basis leggen voor nieuwe generatie microchips.

Microchips duiken overal op en verzamelen soms gevoelige informatie. Dat maakt hen een geliefkoosd doelwit van cybercriminelen en organisaties die deze data willen bemachtigen. Met haar ‘Cathedral’-project wil professor Verbauwhede ‘lichtgewicht’ beveiligingsmechanismen inbouwen in elektronica om die resistenter te maken tegen cyberaanvallen zoals hacks. Dat moet de basis leggen voor een nieuwe generatie microchips die op een veiliger manier gebruikt kunnen worden in tal van gevoelige sectoren: van medische toepassingen tot de bankensector.  

Verbauwhede onderzoekt hoe, naast bestaande algoritmen, ook nieuwe generaties van cryptografische algoritmen kunnen worden geïmplementeerd; algoritmen die decennialang bescherming bieden. Sommige daarvan zijn speciaal ontwikkeld voor het internet of things, andere zijn dan weer gebaseerd op wiskunde waar zelfs kwantumcomputers geen weg mee weten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-29T16:22:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.