Olympische Spelen leiden tot toename cybercrime

Dit artikel delen:
olympische spelen 2016 Rio

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is er een toename van cybercriminele activiteit. Vooral kwaadaardige phishing-objecten nemen in aantal toe. Dat blijkt uit het FortiGuard Labs Global Cybersecurity Threat Report van Fortinet.

In juni viel de procentuele groei in Brazilië voor drie van de vier bedreigingscategorieën hoger uit dan de wereldwijde procentuele groei. Van de sterkste toename was sprake in de categorie van kwaadaardige url’s; 83 procent ten opzichte van 16 procent in de rest van de wereld. 

Betalingsfraude en kwaadaardige websites

De Olympische Spelen starten dit weekend en de opleving in cyberaanvallen zal volgens Fortinet naar alle waarschijnlijkheid aanhouden. De firma bespeurt al tekenen van nagebootste domeinnamen voor betalingsfraude en kwaadaardige websites die het gemunt hebben op organisatoren van de Olympische spelen en overheidsbeambten. Dit is niet de eerste keer dat er cyberaanvallen worden uitgevoerd in het kader van de Olympische Spelen. De onderzoekers van Fortinet observeerden tijdens de Zomerspelen in Griekenland van 2004 ook een piek in het aantal bedreigingen.

Comeback voor oude bedreigingen

Uit het rapport blijkt tevens dat volgens de onderzoekers oude bedreigingen en aanvalstechnieken een comeback maken. Tegelijkertijd nemen klassieke bedreigingen zoals ransomware nieuwe vormen aan. Volgens de telemetrische en onderzoeksgegevens van Fortinet zijn phishing-berichten en kwaadaardige websites de twee populairste aanvalsmethoden van cybercriminelen. 

Complexiteit

Ladi Adefala, senior security strategist bij Fortinet: ‘Een groeiend aanvalsoppervlak als gevolg van technologische innovaties, de komst van nieuwe internet of things-apparatuur, druk van de wet- en regelgeving en een wereldwijd tekort aan beveiligingsprofessionals spelen cybercriminelen in de kaart. Geopolitieke ontwikkelingen maken de situatie er alleen maar complexer op, en complexiteit is de vijand van beveiliging. Organisaties kunnen niet langer volstaan met het gebruik van losstaande beveiligingsoplossingen. Zij moeten een ‘security fabric’ implementeren die directe communicatie tussen beveiligingsmechanismen mogelijk maakt, zodat die snel en gecoördineerd kunnen reageren op cyberbedreigingen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-05T11:59:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.