'900 miljoen Android-devices kwetsbaar door lek'

Check Point: Criminelen misbruiken software-drivers van Qualcomm-chipset

Dit artikel delen:
Android KitKat

Ict-beveiliger Check Point heeft vier kwetsbaarheden ontdekt in Android-apparatuur die gebouwd zijn op Qualcomm-chipsets. Volgens de beveiliger kunnen criminelen apparaten volledig overnemen via een zogenoemde QuadRooter. Voglens de onderzoekers maakt het beveiligingslek negenhonderd miljoen apparaten kwetsbaar.

De kwetsbaarheden zijn gevonden in de software-drivers die Qualcomm verstuurt met zijn chipsets. 'Met behulp van een kwaadaardige app kan een aanvaller, zonder gebruik te maken van speciale rechten, de kwetsbaarheden uitbuiten', stellen de beveiligingsonderzoekers tijdens het Def Con 24-congres in Las Vegas.

Check Point noemt de kwetsbaarheden QuadRooter. 'Als er misbruik van gemaakt wordt, kunnen aanvallers volledige controle krijgen over de apparaten en ongelimiteerde toegang verkrijgen tot de persoonlijke- of bedrijfsdata die erop staan. Daarnaast bestaat het risico op keylogging, gps-tracking en het opnemen van video en audio', aldus de experts.

Volgens de onderzoekers kunnen de kwetsbaarheden alleen verholpen worden door een patch te installeren die afkomstig is van de distributeur of carrier van het device en kunnen die partijen dat alleen uitvoeren wanneer zij gerepareerde driver packs van Qualcomm krijgen.

Qualcomm

De onderzoekers stellen dat Qualcomm in april 2016 op de hoogte is gesteld van de kwetsbaarheden. Vervolgens had Qualcomm negentig dagen de tijd om patches te produceren, voordat details over de kwetsbaarheden openbaar zouden worden gemaakt. Qualcomm heeft de kwetsbaarheden onderzocht, als ‘high risk’ geclassificeerd en patches uitgebracht voor Original Equipment Manufacturers (OEM’s).

900 miljoen apparaten kwetsbaar

De kwetsbaarheid is volgens de onderzoekers aanwezig bij naar schatting negenhonderd miljoen apparaten. Het gaat onder meer om de modellen.

  • Samsung Galaxy S7 & S7 Edge
  • Sony Xperia Z Ultra
  • Google Nexus 5X, 6 & 6P
  • HTC One M9 & HTC 10
  • LG G4, G5 & V10
  • Motorola Moto X
  • OnePlus One, 2 & 3
  • BlackBerry Priv
  • Blackphone 1 & 2
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-08T11:05:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.