‘Half miljoen PC’s in handen van cybercriminelen’

CCB start waarschuwingscampagne

Dit artikel delen:
Waarschuwing

Mogelijk zijn een half miljoen Belgische computers in handen gevallen van cybercriminelen, zonder dat de eigenaars dat zelf weten. De overheid start daarom een campagne waarin deze eigenaars geïnformeerd gaan worden dat hun computers besmet zijn.

De Belgische overheid beschikt over lijsten met identificatiecodes van besmette pc’s. Deze gegevens zijn verzameld bij cyberaanvallen, doordat soms computers worden geregistreerd. Ook als netwerken van besmette pc’s worden ontmanteld, komt dergelijke informatie vrij. Politie en justitie wisselen die gegevens internationaal uit.

Doordat de overheid aan privacyrichtlijnen is gebonden, kunnen de eigenaars van de besmette pc’s niet zomaar benaderd worden. Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) heeft daarom met de Privacycommissie overlegd en heeft toestemming gekregen om IP-adressen op te halen bij internetproviders, zodat zij hun klanten kunnen verwittigen. Daarna is de CCB verplicht die lijsten weer te vernietigen. Het betreft hier nog wel een principeakkoord. Wanneer dit officieel wordt kunnen de eerste waarschuwingen de deur uit. Dit zal naar verwachting eind van het jaar zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-09T11:32:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.