Vlaamse hacker onderschept Gmailadres First Lady

Dit artikel delen:
e-mail

De ethische hacker Inti De Ceukelaire heeft via Facebook het Gmailadres van de Amerikaanse First Lady Melania Trump achterhaald. Eerder deed hij hetzelfde met het telefoonnummer van de Belgische minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambom. Naar eigen zeggen kon De Ceukelaire het mailadres binnen dertig seconden achterhalen.

Dit meldt Datanews. ‘Via de functie voor een vergeten wachtwoord kreeg ik de eerste en laatste letters van haar mailadres te zien. Daarom heb ik een programma geschreven dat heel snel veel logische combinaties uitprobeert, onder meer met extra letters. Op een halve minuut was het prijs’, vertelt De Ceukelaire aan de site.

Op het Twitteraccount van de hacker is te zien dat hij direct contact met haar opneemt en Trump erop wijst dat hij haar mailadres in zijn bezit heeft. Ook nodigt hij haar uit in zijn woonplaats Aalst. Zover bekend, heeft de First Lady nog niet op de uitnodiging gereageerd. 

Een paar maanden geleden onderschepte De Ceukelaire het gsm-nummer van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambom. Destijds wilde hij niet vertellen hoe hij het telefoonnummer achterhaalde, om politici en anderen de tijd te geven om hun telefoonnummer van Facebook te verwijderen.

Privacyinstellingen Facebook

De hacker stelt dat Facebook gegevens als telefoonnummers en mailadressen standaard openbaar maakt aan de eigen Facebookvrienden. Je kunt dit voorkomen door beide gegevens als ‘privé’ in te stellen. Facebook zelf liet destijds aan De Ceukelaire weten dat het de privacyinstelling niet zou aanpassen omdat ze geen probleem vormt. Ook het eindeloos raden naar combinaties van mogelijke mailadressen is geen probleem. ‘Facebook blokkeert je pas na een paar honderd keer, en zelfs dan kan je het nog steeds omzeilen dus je bent snel binnen’, aldus de hacker.

Het mailadres van Melania Trump raden betekent weliswaar niet dat ze gehackt is. Maar De Ceukelaire wijst er op dat zo'n privéadres vaak wel de eerste stap is om uiteindelijk haar wachtwoord te achterhalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-26T10:27:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.