Managed hosting door True

IBM adviseert over blockchain in voedselketen

Dit artikel delen:

Een groep bedrijven uit de levensmiddelensector gaat samen met IBM onderzoeken wat de mogelijkheden van blockchain zijn in de voedseldistributieketen. Hoofddoel is het verbeteren van de traceerbaarheid van besmette producten en de informatie rondom voedselveiligheid. IBM zet hierbij zijn Blockchain Platform in waarmee het blockchaintechnologie toegankelijk maakt voor specifieke sectoren.

Het gaat om de concerns Dole, Driscoll's, Golden State Foods, Kroger, McCormick and Company, McLane Company, Nestlé, Tyson Foods, Unilever en Walmart. Zij verwachten met behulp van blockchaintechnologie de tijd om correcte informatie te verzamelen terug te brengen van zeven dagen naar zestig minuten. Daardoor denken de voedselbedrijven besmette producten in korte tijd naar de bron te kunnen traceren om zo verspreiding van ziekten te beperken.

Toegang tot informatie en traceerbaarheid van voedsel blijken nu in de praktijk vaak nog lastig. Dat komt door een gebrek aan openheid. Het kan weken duren voordat het exacte moment van besmetting wordt geïdentificeerd. Dat heeft vaak vergaande gevolgen zoals additionele ziektes, voedselverspilling en de economische gevolgen van terugroepacties. Blockchaintechnologie maakt het mogelijk om alle transacties in een vertrouwde en beveiligde omgeving op een snelle manier plaats te laten vinden. Deze garantie zou de openheid moeten vergroten.

Toegankelijk

De initiatiefnemers uit de levensmiddelensector zeggen er naar te streven dat producenten, leveranciers, verwerkers, distributeurs, detailhandelaren, regelgevers en consumenten in een keer toegang krijgen tot de beschikbare informatie over de wereldwijde herkomst en de staat van voedsel voor hun transacties.

Maar de toepassing van deze innovatieve transactietechnologie is nog behoorlijk complex. Daarvoor heeft de groep hulp ingeroepen van IBM. Met zijn IBM Blockchain Platform maakt het concern blockchaintechnologie toegankelijk voor industrieën en bedrijven. IBM introduceerde eerder al oplossingen voor de groothandel in bloemen en de logistieke sector.

Haven van Antwerpen

Er is ook een proef met blockchain gestart in de haven van Antwerpen. Daar wil men met blockchain het containerbeheer stroomlijnen. Lees daarover meer in het artikel 'Blockchain-toepassingen beginnen aan te slaan'

Dit artikel delen:

Jouw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met je persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.