Atos zet bod door ondanks 'nee' van Gemalto

Dit artikel delen:
Atos

De Franse it-dienstverlener Atos geeft niet op en wil nog steeds de eveneens Franse it-securityleverancier Gemalto overnemen. Gisteren wees Gemalto het overnamevoorstel met ferme taal af, maar de top van Atos denkt toch dat er uiteindelijk gesprekken gaan plaatsvinden. De Fransen zijn echter niet van plan om de geboden prijs van 4,3 miljard euro te verhogen.

Dit meldt Atos in een schriftelijke verklaring. Volgens Atos is er goede steun van de financiële markten, investeerders en analisten, voor de geboden prijs van 46 euro per aandeel Gemalto in contanten. Dat geeft de in Amsterdam genoteerde onderneming een waarde van 4,3 miljard euro. ‘Het biedt aandeelhouders van Gemalto een directe mogelijkheid om waarde te krijgen voor hun aandelen’, zo stelt Atos.

Simkaarten

Gemalto wees het bod van Atos gisteravond af. Waar Atos sprak van een vriendelijk voorstel, noemde het bestuur van Gemalto de stap van Atos 'vijandig en ongevraagd'. Het biedt volgens hen niet de basis om 'constructief' met elkaar om de tafel te gaan. Bovendien vindt de securityleverancier de zekerheid van een deal onvoldoende en de geboden prijs een onderwaardering van de werkelijke waarde van Gemalto. Het bedrijf geeft ten slotte aan zelfstandig verder te willen gaan.

Atos slaat toe op een moment dat Gemalto, dat onder meer software voor de beveiliging van mobiele telefoons, bankkaarten en paspoorten ontwikkelt, het moeilijk heeft. Drie winstwaarschuwingen in korte tijd hebben de koers van het aandeel dit jaar een forse dreun gegeven, zo meldt het FD. De afnemende groei van de markt voor simkaarten was een belangrijke oorzaak voor de winstwaarschuwingen.

Telecombedrijven investeren minder in nieuwe beveiliging voor de uitneembare simkaarten, omdat de markt richting ingebouwde simkaarten beweegt. Gemalto biedt ook beveiliging daarvoor, maar de nieuwe markt is nog niet groot genoeg om de verliezen te compenseren.

Atos en Gemalto

Het van oorsprong Franse Atos levert it-diensten in vier domeinen. Het beschikt over honderdduizend medewerkers verspreid over 72 landen. Het Nederlandse hoofdkantoor bevindt zich in Amstelveen. Daarnaast zijn er vestigingen in Amsterdam, Eindhoven, Groningen en Zoetermeer. In België heeft Atos kantoren in Zaventem, Huizingen, Loyers en Herentals. 

Gemalto heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam en is genoteerd op de Amsterdamse beurs. Daarnaast heeft de securityleverancier een beursnotering in Parijs.

Atos is, naar omzet gemeten, bijna vier keer zo groot als Gemalto. Het it-concern had in 2016 een omzet van 11,7 miljard euro, de omzet van Gemalto bedroeg 3,1 miljard euro. De nettowinst van Atos lag daarbij op 567 miljoen euro, die van Gemalto op 186 miljoen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-12-14T09:52:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.