Gerecht faalt in bestrijding internetfraude

Meerderheid cybercrime-meldingen levert niks op

Dit artikel delen:
misdaad

Tussen januari 2016 en augustus 2017 werden in totaal 34.944 klachten over internetfraude bij het gerecht ingediend. Zo’n 64 procent (22.390 meldingen) van deze meldingen kreeg geen gevolg. Dat meldt De Tijd op basis van cijfers die N-VA-Kamerlid Goedele Uyttersprot bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V) opvroeg.

Het gaat volgens de krant om bijna 35.000 serieuze klachten die de daders kunnen ontmaskeren, veroordelen en hen laten opdraaien om de schade te vergoeden. Dat komt neer op 57 klachten per dag. Ruim zestig procent (37 meldingen) daarvan krijgt geen gevolg. Concreet betekent dit dat 13.500 slachtoffers van internetfraude op jaarbasis geen gerechtigheid krijgen.

Hoofdreden waarom deze klachten niet worden opgevolgd, is de parketten de kans klein of onbestaand achten dat een onderzoek de daders kan ontmaskeren. Dat geldt voor 61 procent van de gevallen. Daarnaast seponeren de parketten nog eens 24 procent van de klachten om opportuniteitsreden, meestal omdat beleidsmatig andere dossiers voorrang krijgen.

Bij de klachten, die wel een gevolg krijgen, worden de daders ook nog eens niet altijd aangepakt. Ruim 5.700 klachten waren op het moment van de telling in ‘vooronderzoek’ bij de parketten. 661 klachten waren in ‘gerechtelijk onderzoek’ bij een onderzoeksrechter. Ook die zaken kunnen alsnog stranden. Uiteindelijk leidt slechts 2,5 procent van tienduizenden klachten tot een dagvaarding voor de strafrechter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het zijn artikelen als deze die bevestigen wat velen al weten en ervaren. Er is geen prioriteit, oog en expertise aanwezig bij de overheid voor waar het internet fraude betreft. Uiteraard zal er van geval tot geval moeten worden bekeken waar de rode draad loopt, en er zal in alle redelijkheid ook moeten worden gekeken of een zaak voor een rechter haalbaar is.

Als we de getallen moeten nemen voor wat zij zijn, zou een reclame campagne tegen cyber crime zeer op zijn plaats zijn. Het zou toch wel vanuit de overheid als signaal moeten worden gegeven waar op te letten bij zaken zoals internet en computer fraude. Me dunkt dat daar toch kennis en ervaring genoeg in huis moet zijn, toch?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-28T10:46:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.