VS, China en Rusland tekenen security-pact niet

Dit artikel delen:

Frankrijk neemt het voortouw in een internationale security-verklaring die 12 november 2018 in Parijs is ondertekend door 51 landen, ruim honderd tech-bedrijven, waaronder Microsoft, Oracle, HPE en Facebook en ruim tweehonderd security- en internetorganisaties. Maar er ontbreekt ook een aantal landen: De VS, China, Rusland, Israel, Noord-Korea en Iran tekenden niet.

Het gaat om de ‘Paris Call for Trust and Security in Cyberspace’ een verklaring die tijdens het Internet Governance Forum in Parijs in het bijzijn van de Franse president Emmanuel Macron werd ondertekend.

De verklaring heeft tot doel om tot de ontwikkeling van gemeenschappelijke beginselen voor het beveiligen van internet te komen en heeft de steun van staten, particuliere bedrijven en maatschappelijke organisaties.

‘Internet neemt een belangrijke plaats in binnen onze levens. Het is een plaats van kansen, maar ook van nieuwe bedreigingen. De toename van cybercriminaliteit en kwaadwillende activiteiten kan ook onze privégegevens en bepaalde kritieke infrastructuren in gevaar brengen. Om de rechten van mensen te respecteren en hen online te beschermen, net als in de fysieke wereld, moeten staten samenwerken, maar ook samenwerken met partners uit de privésector, de wereld van onderzoek en het maatschappelijk middenveld’, schrijft de Franse regering in een toelichting. (click hier voor het overzicht van alle ondertekenaars).

'Geneefse conventie voor het internet’

De ondertekenaars van de verklaring, die volgens sommigen de Geneefse conventie voor het internet wordt genoemd, zetten zich in om de volgende punten te bereiken:

  • Meer preventie tegen en veerkracht tegen kwaadwillende online activiteiten;
  • De toegankelijkheid en integriteit van internet beschermen;
  • Samenwerken om interferentie in verkiezingsprocessen te voorkomen;
  • Samenwerken om schendingen van intellectuele eigendommen via internet te bestrijden;
  • De verspreiding van schadelijke onlineprogramma's en -technieken voorkomen;
  • De veiligheid van digitale producten en diensten verbeteren, evenals de "cyberhygiëne" van iedereen;
  • De bestrijding van online activiteiten van huursoldaten en offensieve acties door niet-overheidsactoren;
  • Samenwerken om de relevante internationale normen te versterken. 
Onder de ondertekenaars zijn ook de Nederlandse en Belgische staat en bijvoorbeeld KPN
De volledige tekst van de verklaring staat hier.

VS, Rusland China tekenen niet

Landen als Rusland, de VS, China, Noord-Korea, Iran en Israël hebben de verklaring niet ondertekend. Opvallend is ook dat, hoewel de Amerikaanse overheid niet getekend heeft, prominente Amerikaanse bedrijven hun handtekening wel onder het verdrag hebben gezet.

Critici vragen zich af of de verklaring waarde heeft zonder de ondertekening van die landen. Maar, anderen stellen dat de landen die niet tekenen feitelijk kleur bekennen, bijvoorbeeld doordat ze daarmee indirect aangeven dat ze intellectueel eigendom online niet erkennen. Of internet blijven gebruiken als wapen binnen geopolitieke-kwesties. Ook ondermijnen ze het open karakter van internet, stelt Michiel Steltman, directeur van de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland in een interview met BNR.

 Hoe belangrijk is deze internationale verklaring volgens u? Reageer onder het artikel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-13T11:59:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.