ASML heeft recht op 845 miljoen dollar na spionage

rechter rechtszaak rechtbank

De Amerikaanse rechter stelt ASML in het gelijk in de zaak over grootschalige bedrijfsspionage door Chinese spionnen. Daarmee heeft de Nederlandse chipmachinemaker recht op een schadevergoeding van 845 miljoen dollar. Vraag is of ASML ooit iets van dit bedrag gaat ontvangen.

Het spionerende bedrijf XTAL is failliet en kan de 845 miljoen dollar hoogstwaarschijnlijk niet ophoesten. Wel is het volgens analisten positief dat XTAL nu niet meer bestaat en ook geen doorstart kan maken. Het moederbedrijf van XTAL, Dongfang Jingyan, blijkt banden te hebben met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. Het ontvangt staatssteun voor een project dat bedoeld is om de Chinese positie op de chipmarkt te verstevigen op terreinen waar ASML wereldleider is.

Diefstal ter waarde van honderd miljoenen euro's

De diefstal, waarbij spionnen uit China bedrijfsgeheimen van de Nederlandse chipmachinemaker ASML buitmaakten, vond medio april plaats. Het gebeurde bij een klein onderdeel van het bedrijf in Silicon Valley dat softwareprogramma’s voor machineoptimalisatie ontwikkelt. De schade bedroeg volgens het FD op basis van eigen onderzoek honderden miljoenen euro’s. 

Er waren broncodes, software, geheime gebruikshandleidingen en prijsstrategieën gestolen door hooggeplaatste ASML-medewerkers die banden hadden met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. De gestolen technologie is een cruciale bouwsteen binnen het productieproces van ASML; het maakt het mogelijk via simulatiesoftware de nauwkeurigheid en bezettingsgraad van chipmachines te verhogen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-06T10:28:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.