CGI haalt miljoenenklus Galileo binnen

Dit artikel delen:

CGI Nederland heeft een overeenkomst gesloten met het Franse Thales Alenia Space, een van de hoofdaannemers van het satellietnavigatiesysteem Galileo. De it-dienstverlener krijgt de taak om Galileo's grondinfrastructuur en de besturingssoftware voor de beveiliging te onderhouden. De opdracht heeft een waarde van circa veertien miljoen euro en loopt tot eind 2020.

CGI is vaker ingeschakeld bij it-klussen voor Galileo.

Bij dit project werken er experts van het bedrijf vanuit Rotterdam en Toulouse. Een deel ervan zet zich in om de functionaliteit, robuustheid en betrouwbaarheid van Galileo’s grondinfrastructuur te verbeteren. Een ander deel is verantwoordelijk voor de doorontwikkeling en het onderhoud van de software voor het 'public regulated service key management facility'. Dit is een door de overheid gereguleerde dienst die er voor zorgt dat alleen door de overheid geautoriseerde instanties toegang hebben tot het beveiligde PRS-signaal van Galileo. Het wordt vooral gebruikt voor toepassingen waar tijd- en positiebepaling met strenge veiligheidsnormen van belang zijn zoals voor rechtshandhaving, defensiedoeleinden en douaneprocessen.

Alternatief

Galileo is het satellietnavigatiesysteem dat gebouwd wordt door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het is eind 2016 in de lucht gegaan en zal naar verwachting in 2020 volledig operationeel zijn met dertig satellieten. Met Galileo wil Europa een alternatief hebben voor het gps-systeem, dat eigendom is van het Amerikaanse leger. In tegenstelling tot gps (en tot het Russische Glonass-systeem bijvoorbeeld) is Galileo ook bedoeld voor civiele toepassingen.

De totale kostprijs voor het project ligt op zo’n vier miljard euro voor de bouw van de satellieten en de lanceerkosten. De exploitatie van het netwerk komt op nog eens achthonderd miljoen euro per jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-06T10:30:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.