FOD Financiën waarschuwt voor massale phishing

Dit artikel delen:
Cybercrime

De federale overheidsdienst (FOD) Financiën had de voorbije dagen te maken met een uitgebreide poging tot phishing, waarbij oplichters mensen via sms aanmanen een bedrag bij de fiscus te betalen.

Financiën heeft wel vaker te maken met pogingen tot phishing, vooral via e-mail. Maar het is de eerste keer bij hen dat phishing via sms gebeurt. ‘Daarom twijfelen veel burgers of het echt is', aldus Francis Adyns, de woordvoerder van Financiën, die aanhaalt dat er bij de lokale belastingkantoren al veel telefoontjes van verontruste burgers zijn binnengelopen. De overheidsdienst raadt aan niet op de sms'jes in te gaan.

Op basis van de vele telefoontjes vermoedt Financiën dat het om een massale actie gaat. De nummers van de sms’jes worden verstuurd, wijzigen altijd. Het gevraagde bedrag is echter altijd hetzelfde: 287,66 euro.

Smishing

Helemaal nieuw is sms-phishing niet, ook niet in ons land. Al vorig jaar waarschuwde Safeonweb over deze vorm van online fraude. Zo kregen meerdere klanten van Base een sms-bericht met de boodschap dat een betaling dubbel was gebeurd. Er werd gevraagd om op een link te klikken om de tweede betaling terug te vorderen. Ook dat was oplichting.

Deze vorm van phishing kreeg zelfs een naam: smishing of ook sms-phishing.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-22T10:00:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.