GBA geeft Google Belgium hoogste boete ooit

Dit artikel delen:
Google hoofdkantoor

De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) heeft Google Belgium een boete opgelegd voor het niet naleven van het recht van een burger om vergeten te worden. Met zeshonderdduizend euro is het de hoogste boete ooit voor de GBA.

De boete kwam doordat het verzoek van een burger werd afgewezen om verouderde artikelen die zijn reputatie schaden uit de zoekresultaten te verwijderen.

Pesterijklacht

De klager, die door zijn functie blijkbaar een rol speelt in het openbare leven in België, verzocht Google Belgium om de aan zijn naam gekoppelde zoekresultaten te verwijderen uit hun zoekmachine.

Een deel van de pagina's, die hij uit de zoekresultaten wilde laten verwijderen, betreft mogelijke banden met een politieke partij, die hij weerlegt. En een tweede deel heeft betrekking op een klacht tegen hem. Maar Google besloot om geen van die betreffende pagina's uit haar zoekresultaten te halen.

‘Google schoot tekort’

Wat betreft de pagina's over mogelijke banden met een politieke partij was de Geschillenkamer van de GBA van mening dat, gelet op de openbare functie van de klager, het behoud ervan in de zoekresultaten noodzakelijk was in het algemeen belang. In dat geval stelden zij Google dus in het gelijk.

Maar voor het andere geval zag de GBA het anders. Want bij die pagina's over de klacht gericht tegen de klager, oordeelde de GBA dat het verzoek om uit de zoekresultaten verwijderd te worden gegrond is. ‘Google schoot ernstig tekort door dit te weigeren’, zo klinkt het bij de GBA.

Gevolgen

De GBA heeft dus een boete van zeshonderdduizend euro opgelegd aan Google omdat zij de pagina's die verband houden met de verouderde klacht niet uit de zoekresultaten hebben verwijderd.

Verder veroordeelde de GBA ook ‘het gebrek aan informatie aan de klager om deze weigering te rechtvaardigen, alsook voor het gebrek aan transparantie in het aanvraagformulier voor verwijdering dat Google aanbiedt'.

De GBA gebiedt verder aan Google om de verwijzing naar de betreffende pagina's in de Europese Economische Ruimte te staken. De zoekgigant moet, aldus de GBA, ook haar aanvraagformulieren voor verwijdering aanpassen. ‘Dit opdat het duidelijk is welke entiteit of entiteiten verantwoordelijk zijn voor deze gegevensverwerking.’

Google stelde bij de GBA dat de klacht niet gegrond was, omdat deze tegen Google Belgium is ingediend. Terwijl de verantwoordelijke voor de verwerking, de hoofdvestiging Google LLC, zich in Californië bevindt. Maar de Geschillenkamer aanvaardde dit argument niet. 

Recordboete

Deze boete aan Google is de hoogste boete die de GBA ooit heeft opgelegd. Tot op heden was de hoogste boete die door de Geschillenkamer van de GBA werd opgelegd vijftigduizend euro. Dit was (onder meer) een boete aan Proximus.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-14T13:20:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.