Fout cameragebruik: 5.000 euro boete van GBA

Dit artikel delen:

De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) legt een boete van vijfduizend euro op wegens het onrechtmatig gebruik van bewakingscamera's.

Het voorwerp van de klacht betreft het gebruik van bewakingscamera’s in een appartementsblok, bestaande uit twaalf appartementen waarvan er drie toebehoren aan de zogenaamde verweerder en negen aan andere mede-eigenaars.

Zonder toestemming

Het gaat in deze zaak niet zozeer om het gebruik van de bewakingscamera’s op zich, maar wel om de verwerking en het beheer van het camerasysteem en de -beelden.

De klacht is gericht aan één persoon, de oud-syndicus en mede-eigenaar van een appartementsgebouw, die als enige toegang heeft tot de camerabeelden. Die persoon had bewakingscamera's laten plaatsen met zicht op (onder meer) gemeenschappelijke delen, tuinen, de straat en privéterrassen. 

De andere zeven eigenaars vermelden uitdrukkelijk dat zij geen bezwaar maken tegen het gebruik van de bewakingscamera’s als dusdanig, maar dat de betreffende persoon deze onder meer aanwendt voor persoonlijk gebruik. 

Die andere eigenaars waren hier niet van gediend en een klacht bij de GBA volgde in mei 2019, de beslissing werd deze maand gepubliceerd.

Codes overdragen

Er werd een boete van vijfduizend euro opgelegd. ‘De verweerder blijft de rol opnemen van verwerkingsverantwoordelijke voor de bewakingscamera’s zonder daartoe over ook maar enige rechtsgrond te beschikken’, aldus de GBA in de beslissing.

Opvallend was dat GBA niet alleen een boete uitsprak, maar ook een verbod op verwerking legde en verplichtte om alle login codes voor het bewakingssysteem over te dragen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-20T10:34:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.