China dreigt met vergelding tegen Nokia en Ericsson

Als Europa Huawei in de ban doet, zijn de rapen gaar volgens Peking

Dit artikel delen:

De Chinese overheid denkt aan vergeldingsmaatregelen tegen Nokia en Ericsson, als Europa Huawei in de ban doet. Peking overweegt om beide Europese fabrikanten met strenge exportcontroles te dwarsbomen, meldt The Wall Street Journal. De Amerikaanse zakenkrant baseert zich daarbij op ingewijden.

Wanneer meer Europese landen Huawei gaan weren uit de 5G-netwerken en leveranties van apparatuur onmogelijk maken, wil de regering in Peking wraak nemen op Nokia en Ericsson. Beide ondernemingen hebben uitgebreide onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten in China. Ook beschikken ze over fabrieken die apparatuur buiten China leveren. Met exportcontroles kan Peking het beide producenten behoorlijk lastig maken.

Bekend is dat de Chinese overheid machtsmiddelen niet schuwt. Eerder regeerde de regering hard, toen de Amerikaanse president Trump aankondigde Huawei verdere sancties op te leggen. China zal dat niet toestaan en hard terugslaan. Washington opent dan een ‘doos van Pandora’, zo luidde het dreigement.

Brits verbod

"Onder druk van Amerika veranderde de Britse regering van standpunt"

Vooral de draai die de Britse regering heeft genomen, is in Peking slecht gevallen. Vanaf eind dit jaar geldt in het Verenigd Koninkrijk een verbod op de aankoop van nieuwe Huawei-apparatuur voor 5G. Over zeven jaar moeten zelfs alle Huawei-spullen uit het Britse netwerk zijn verwijderd.

Aanvankelijk was het Britse operators toegestaan om een deel van hun 5G radio access networks op Huawei-hardware te laten draaien. In januari van dit jaar vond de regering in Londen dat nog goed. Maar onder druk van Amerika veranderde de Britse regering van standpunt. Ook de nieuwe veiligheidswetgeving in Hongkong bevalt de Britten allerminst.

Elders in Europa

Ook elders in Europa staat de positie van Huawei als leverancier van 5G-apparatuur onder druk. In het Duitse parlement tekent zich een meerderheid tegen Huawei af. Dat brengt bondskanselier Angela Merkel in een lastige positie. Zij wil de handelsbetrekkingen met China niet schaden. 

Verder kijken de Chinezen met argusogen naar wat in Italië en Frankrijk gaat gebeuren. Volgens persbureau Reuters heeft Telecom Italia al besloten niet met Huawei in zee te gaan als het om 5G-apparatuur gaat. Amerika oefent druk uit op Frankrijk om het Britse voorbeeld te volgen. De Amerikaanse veiligheidsadviseur Robert O’Brien probeert de Fransen ervan te overtuigen dat de veiligheid in het geding is, wanneer Huawei diep in de 5G-netwerken komt. De Amerikanen willen koste wat kost voorkomen dat Europa op 5G-gebied afhankelijk wordt van China en zich zo kwetsbaar maakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-21T10:51:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.