België duikt op in onderzoek naar Chinese hackers

Dit artikel delen:
China

De Verenigde Staten klaagt twee Chinese hackers aan voor het stelen van onderzoeksgegevens naar een coronavaccin. Opvallend is dat ook Belgische pc’s werden geviseerd.

Het gaat om twee Chinese dertigers - Li Xiaoyu en Dong Jiazhi - die tijdens jarenlange cyberspionage erg veel informatie vergaarden over onder meer wapenontwerp en medische research.

Ze verzamelden, volgens de aanklacht van de federale procureur William Hyslop, gedurende een tiental jaar bedrijfsgeheimen ter waarde van honderden miljoenen dollars. Hyslop volgt in de VS de zaak op.

Honderden bedrijve

In de aanklacht worden geen namen van gedupeerden genoemd, maar het duo stal, volgens de aanklacht, van computers in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, België, Australië en Duitsland.

De spionnen zouden bij honderden bedrijven overal op de wereld zijn binnengedrongen. Verder zouden ook regeringen, waaronder de Belgische, mikpunten geweest zijn van de twee Chinese hackers.

Coronavaccins

Sinds kort richtten de twee hun focus op Californische bedrijven die aan coronavaccins werken, aldus de Amerikaanse federale procureur. 

Volgens de Amerikanen was er een duidelijke link tussen de twee hackers en het Chinese ministerie van Veiligheid, de inlichtingendienst voor het buitenland. De twee bevinden zich in China en zijn niet opgepakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-23T10:16:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.