Gezamenlijke aanpak van opensource-security

Dit artikel delen:

De Linux Foundation heeft de oprichting aangekondigd van de Open Source Security Foundation (OpenSSF). Dit industriebrede samenwerkingsverband moet de veiligheid van opensourcesoftware verbeteren. Een groot aantal vooraanstaande ondernemingen heeft zich aangesloten.

De belangrijkste initiatieven en spelers op dit gebied gaan onder één paraplu. Tot de deelnemers behoren GitHub, Google, IBM, JPMorgan Chase, Microsoft, NCC Group, OWASP Foundation en Red Hat. Andere leden zijn onder meer ElevenPaths, GitLab, HackerOne, Intel, Okta, Purdue, SafeCode, StackHawk, Trail of Bits, Uber en VMware. 

Keten van partijen

Opensourcesoftware wordt veel gebruikt in datacenters, consumentenelektronica en diensten. Bij de ontwikkeling ervan is vaak een keten van partijen betrokken, die ook nog eens onderlinge afhankelijkheden kent. Dit maakt het lastig de veiligheid van de keten te doorzien en te verifiëren.

Een paar voorbeelden van projecten die onderdak vinden bij de OpenSSF zijn het Core Infrastructure Initiative (CII) van de Linux Foundation en de Open Source Security Coalition. Deze laatste coalitie komt voort uit GitHub.

Het is de bedoeling dat het bestuur van de OpenSSF, de technische community en alle beslissingen volledig transparant worden. Alle specificaties en projecten moeten ook geheel onafhankelijk zijn van leveranciers. 

Jim Zemlin, executive director van de Linux Foundation, benadrukt het publieke belang van opensource. Volgens hem moet iedereen in deze sector meehelpen om de veiligheid op een hoger peil te brengen.  De Linux Foundation telt meer dan duizend leden. Onder deze stichting wordt samengewerkt op gebied van opensourcesoftware, open standaarden, open data en open hardware. Ook Kubernetes valt onder haar hoede.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-04T10:11:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.