België mag niet massaal aftappen

Europees Hof verbiedt 'sleepnet'

Dit artikel delen:
vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

België mag haar inlichtingendiensten geen ruim baan geven voor het verzamelen van metadata zoals gegevens over gesprekspartners en verzendlocatie. Telefoon- of internetproviders mogen niet worden gevraagd om bulkdatasets te bewaren of te delen. Plannen daartoe moeten worden gestopt.

Het Europees Hof van Justitie heeft zich uitdrukkelijk uitgesproken tegen het permanent aftappen op grote schaal. Het algemeen gebruik van een 'sleepnet' is niet toegestaan. Dit wordt strijdig geacht met de Europese privacyregels.

Het Hof in Luxemburg moest zich over deze kwestie buigen omdat België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk permanent een 'sleepnet' willen inzetten. Dat zou nodig zijn in de strijd tegen terrorisme en criminaliteit. Maar het Hof in Luxemburg vindt dat deze landen hiermee te ver gaan. Het EU-recht biedt naar haar oordeel geen ruimte voor het permanent gebruik van wat een 'sleepnet' wordt genoemd.

Een uitzondering wordt gemaakt wanneer de nationale veiligheid ernstig in het geding is. Dan kan de overheid haar inlichtingendiensten wel tijdelijk toestemming geven voor het ongericht verzamelen van metadata. Maar zodra het gevaar is geweken, moet het grootscheeps aftappen stoppen. Een bijkomende eis is dat een rechter of onafhankelijke instantie toezicht houdt op de gedragingen van betrokken diensten.

Voor het grootscheeps verzamelen en bewaren van ip-adressen bestaat overigens wel ruimte.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-06T15:35:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.