Zweden verbiedt Huawei en ZTE in 5G-netwerk

Dit artikel delen:
Weigeren

Zweden heeft zich in de toenemende rij landen geschaard die het gebruik van Chinese telecomapparatuur verbieden. De Zweedse post- en telecomautoriteit PTS verbiedt spullen van Huawei en ZTE aan te wenden voor de aanleg van 5G-netwerken. De regering in Stockholm wil de komende maand de vergunningen voor 5G-frequenties veilen. De orders die daaruit voortvloeien, gaan vrijwel zeker naar Ericsson danwel Nokia.

Het besluit van de PTS is geen verrassing omdat het Zweedse leger en veiligheidsdiensten al eerder hun bedenkingen tegen beide Chinese leveranciers hadden uitgesproken. De Zweedse AIVD noemde China ‘een van de grootste bedreigingen voor Zweden’. Vooral het feit dat Chinese bedrijven wettelijk zijn verplicht de staat te helpen bij het verzamelen van ‘intelligence’ verontrust de Zweden. Onlangs publiceerde de Britse veiligheidsdienst een rapport waarin Huawei ervan wordt beschuldigd samen te spannen met ‘het apparaat van de Chinese Communistische Partij’.  

Nadat Amerika al geruime tijd haar Europese bondgenoten probeert te overtuigen van een ban op Chinese telecomapparatuur, hebben inmiddels een aantal landen maatregelen genomen. Het Verenigd Koninkrijk besloot afgelopen juli geleidelijk aan alle Huawei-apparatuur uit het Britse 5G-netwerk te verwijderen. Deze operatie moet in 2027 zijn voltooid. Nieuwe orders zijn uiteraard niet meer aan de orde. 

De Belgische operator Proximus neemt afscheid van Huawei. Zijn 5G-netwerk wordt door Nokia en Ericsson gebouwd. Ook Orange haalt in België de Huawei-apparatuur uit het netwerk. KPN kiest Ericsson voor de vernieuwing van het mobiele core-netwerk. Hier wordt dit najaar nog mee gestart. 

In Frankrijk keert het tij zich ook tegen Huawei. De Franse autoriteit op gebied van cybersecurity heeft de operators op het hart gebonden geen nieuwe contracten met Huawei aan te gaan. Op termijn lijkt Huawei ook daar uit de netwerken te verdwijnen. Overigens is de Franse positie niet heel helder. Er bestaat officieel geen verbod. In Duitsland ligt de situatie lastig omdat Deutsche Telekom zich in het verleden zwaar aan Huawei heeft gecommitteerd.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-20T15:05:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.