Antwerps laboratorium doelwit van ransomware

Dit artikel delen:

Het Algemeen Medisch Laboratorium (AML) in Hoboken is maandag getroffen door een ransomware-aanval. De cybercriminelen hebben delen van het netwerk geïnfecteerd. Het beveiligingsteam van AML heeft op basis van een uitgebreide analyse besloten om het netwerk preventief los te koppelen. Deze is vooralsnog offline. Het is onbekend of er data buit zijn gemaakt.

Het AML is een privaat labo dat dagelijks zo’n drieduizend coronatests uitvoert. Dit is goed voor zo’n 5 procent van de totale Belgische testcapaciteit. Het labo werd gisterochtend slachtoffer van een ransomware-aanval, waarbij delen van het netwerk zijn geïnfecteerd. Om welke delen dat gaat, wordt momenteel onderzocht. 

Het is nog onbekend hoe de hackers te werk gingen en of de cybercriminelen data hebben gestolen. Ict-manager Maarten Vanheusden vertelt aan de Gazet van Antwerpen dat het er nu op lijkt dat geen patiëntengegevens zijn gestolen. ‘Deze gijzelingsactie wijst eerder op een specifieke economische chantage. We hebben ook nog geen idee uit welke hoek deze hack komt.’

De Computer Crime Unit van de federale politie is ingeschakeld voor verder onderzoek naar de cyberaanval.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-29T10:25:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.