School krijgt berisping na klassieke e-mailblunder

Dit artikel delen:
Cloud e-mail

Een klassieke e-mailblunder is intussen ook bij de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) aanbeland: een e-mail met alle e-mailadressen doodleuk zichtbaar in het cc-veld.

Het ging om een school die een nieuwsbrief verstuurde aan alle ouders, maar alle e-mailadressen waren als carbon copy dus zichtbaar voor iedereen. De school hanteerde die aanpak herhaaldelijk. Eén van de ouders stapte naar de GBA en diende een klacht in.

De GBA pikte de klacht op. Hun advies met de nodige juridische afweging, dat elf pagina’s bevat, werd recent gepubliceerd.

De school kreeg een berisping en verplichting tot het nemen van maatregelen die over drie maanden moeten worden gerapporteerd.

Aansporing

Het gebruik van bcc in plaats van cc – of het inschakelen van een aangepast e-mailverzendingsprogramma – lijkt anno 2021 logisch voor het versturen van nieuwsbrieven. Al komt het verschijnsel van ‘alle e-mailadressen in cc’ nog regelmatig voor, zoals ook in persberichten. Al gaat het vaak, zoals in dit geval met de school, om een vergetelheid.

Met de beslissing wil de GBA een voorbeeld stellen voor alle organisaties, en scholen in het bijzonder. ‘Deze beslissing is een aansporing voor scholen om zorgvuldig met gegevens van ouders om te gaan en hiertoe een beleid te ontwikkelen’, klinkt het in het advies.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

en ipv te leren omgaan met 'hoe stuur je correct een mail naar veel mensen', worden dan app's zoals gimme in gebruik genomen :-s

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-18T10:17:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.