RDC zit in zijn maag met datalek autogegevens

Dit artikel delen:

Op internet staan voertuig- en persoonsgegevens te koop afkomstig van autobranche-automatiseerder RDC. Nader onderzoek wijst uit dat het gaat om verouderde gegevens uit de periode september 2018 tot eind januari 2019 uit het eigen programma Caremail. Volgens het it-bedrijf, dat it-diensten verleent aan garages, is er geen sprake geweest van een hack maar van een datalek. Ook Belgische gegevens zijn gelekt, zij het op kleine schaal.

De NOS kreeg lucht van het datalek bij RDC en lichtte het bedrijf in over de gestolen gegevens. De Nederlandse nieuwsdienst heeft contact gehad met de cybercrimineel die de data te koop aanbiedt. Het zou gaan om herleidbare gegevens van 7,3 miljoen personen: naw-gegevens, e-mailadressen, kentekens, telefoonnummers en geboortedata, blijkt uit onderzoek van de NOS. De gegevens worden op een populair hackersforum te koop aangeboden.

Mocht het aantal van 7,3 miljoen gestolen datapunten kloppen, dan gaat het om een van de grootste Nederlandse datalekken ooit, aldus de NOS.

Volgens een woordvoerder van de RDC blijkt uit de security-loggegevens dat er geen sprake is geweest van een hack. Het bedrijf spreekt van een datalek in, hoogstwaarschijnlijk, de eigen applicatie Caremail die intern op een server draait. Via deze software laten garagehouders hun elektronische communicatie met klanten verlopen over bijvoorbeeld afspraken en apk's. 'Wij vermoeden dat het lek zit in de exportfunctionaliteit van Caremail. De mogelijkheid om in dit systeem data te exporten en op te vragen is dan ook voorlopig afgesloten.'

RDC onderzoekt nog verder hoe de automobieldata zijn buit gemaakt en op internet te koop staan. Het bedrijf heeft een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens gedaan en zal naar verwachting aangifte van cyberdiefstal doen bij de politie.

Eind vorig jaar verkocht RDC zijn Belgische tak aan Evobel. Navraag leert dat ook een aantal (ex-) klanten in België zijn geraakt door het datalek, zij het op kleine schaal ten opzichte van de grote database achter Caremail.   

RAI Documentatiecentrum

RDC gaat al meer dan vijftig jaar mee in de ict-branche. Begonnen als RAI Documentatiecentrum verkocht het onder andere verkoop- en registratiestatistieken voor de automobielbranche. RDC ontwikkelde zich daarna als it-huis en datacenter voor deze sector. Naast de RAI Vereniging werd  Bovag (BOnd Van Automobielhandelaren en Garagehouders) aandeelhouder via de dochtermaatschappij Bovemij. Deze verzekeraar van de mobiliteitssector nam op 1 januari 2017 alle aandelen over.  

RDC is tegenwoordig marktdataleverancier en it-dienstverlener met een aantal specifieke oplossingen voor onder meer apk, voorraadbeheer en taxatie. Het bedrijf bedient zo’n 15.000 klanten en ongeveer 40.000 gebruikers in Nederland. Er werken 170 man bij RDC.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-25T12:11:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.