Ddos-clearinghouse is veelbelovend

Dit artikel delen:

De Europese Commissie heeft het Ddos-clearinghouse aangemerkt als een belangrijke innovatie in de categorie 'secure networks and computing’. Met dit gemeenschappelijk systeem meten organisaties de kenmerken van ddos-aanvallen waarmee zij geconfronteerd worden. Deelnemende serviceproviders zijn in staat om karakteristieken via zogeheten ‘ddos-vingerafdrukken’ automatisch te delen.

Daardoor worden andere deelnemers gewaarschuwd dat er mogelijk nieuwe aanvallen op hen afkomen en hoe die eruitzien. Potentiële slachtoffers kunnen zo hun infrastructuur daarop voorbereiden. Bovendien kan het vergelijken van een ddos-aanval met eerdere aanvallen, waarvan de details al in het clearinghouse zijn opgenomen, mogelijk aanwijzingen opleveren over de bestrijdingswijze.

Het concept wordt ontwikkeld door SIDN, Surf, Universiteit Twente en andere instellingen in het Europese project Concordia. De Anti-Ddos Coalitie gaat hier in Nederland gebruik van maken. Deze coalitie wordt gevormd door partijen als NBIP, internetserviceproviders, internetexchanges, de Betaalvereniging Nederland, overheden en de stichting Digitale Infrastructuur Nederland.

Volgens het Joint Research Centre (JRC) heeft het concept een hoog marktpotentieel. Het systeem is op dit moment ‘tech ready’ bevonden, wat betekent dat de technologische ondersteuning in een vergevorderd stadium is. De hoogste categorie (‘market ready’) is te bereiken door marktonderzoek te doen en een businessplan op te stellen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-09T11:13:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.