Formbook en Trickbot meest voorkomende malware Benelux

Dit artikel delen:

Formbook is sinds deze maand de meest gebruikte malware wereldwijd, en ook in Nederland. In België is dat nog steeds Trickbot, dat daar al één op vijftien organisaties aandeed.

Dat blijkt uit het recente 'Top Malware'-onderzoek van Check Point Research. Daaruit blijkt dat ongeveer 2,7 procent van alle organisaties in Nederland slachtoffer werd van een aanval met Formbook.

Trickbot - de nummer twee in Nederland - deed 2,6 procent van de Nederlandse organisaties aan. De Nederlandse top vijf wordt vervolledigd door Mespinoza (2,1 procent), Remcos (1,6 procent) en Flubot (1,2 procent).

In België ziet de situatie er iets anders uit. Daar blijkt dat maar liefst 6,9 procent van de Belgische organisaties slachtoffer werd van een aanval met Trickbot. Dat is ruim één op vijftien.

Formbook staat in België op nummer twee (met 4,8 procent), AgentTesla op drie (2,5 procent), Remcos op vier (1,5 procent) en XMRig op vijf (1,4 procent).

Trojaans paard geschreven in C

Opvallend is de wereldwijde opmars van Formbook. Dat zag voor het eerst het daglicht in 2016 en kende sindsdien een gestage stijging in populariteit. De malware is een 'Infostealer', een Trojaans paard dat ontworpen is om informatie te stelen uit een it-systeem. 

Vaak worden dergelijke Infostealers ingezet om logingegevens zoals gebruikersnamen en paswoorden te bemachtigen. Met Formbook kan de hacker de malware via een besturingskanaal vanop afstand aansturen en op vaste tijdstippen data laten stelen. Door die ‘veelzijdigheid’ geniet Formbook nu van een groeiende populariteit bij hackers.

De code van Formbook is overigens geschreven in de programmeertaal C en bevat stukjes code die zo cryptisch en verborgen zijn waardoor het voor onderzoekers moeilijk blijkt om ze te ontcijferen. Doordat die codes vertrouwd overkomen, worden de kwaadaardigheden onbewust geïnstalleerd op de smartphone, tablet of laptop.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-23T12:20:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.