Britse inlichtingendienst gaat agressief 'terughacken'

Dit artikel delen:

De Britse inlichtingendienst GCHQ schakelt hackers van de nieuwe National Cyber Force in om achter ransomware-bendes aan te gaan. Onder het motto ‘het doel heiligt de middelen’ worden daarbij agressieve hackmethodes niet geschuwd.

GCHQ-topman Sir Jeremy Fleming zei dit een Amerikaanse online-conferentie over security. Hij wil met de onorthodoxe aanpak groepen aanpakken die buiten het bereik van de politie en het Openbaar Ministerie wisten te blijven. Fleming zei het ‘puntige einde van een speer’ te willen gebruiken.

Volgens de Financial Times blijven de details van zulke operaties doorgaans staatsgeheim. Maar de Britse zakenkrant wijst in dit verband op acties zoals blokkeren van signalen afkomstig van telefoons die in het bezit zijn van cybercriminelen. Een andere optie is het platgooien van verdachte servers.

Fleming denkt dat de toename van de cybercriminaliteit de inzet van hackers rechtvaardigt. In het Verenigd Koninkrijk is het aantal ransomware-aanvallen dit jaar verdubbeld. Volgens de GCHQ-baas is de oorzaak achter deze hausse dat hun methodes werken. ‘Criminelen verdienen er goed mee. Bovendien hebben ze het gevoel dat hun weinig in de weg wordt gelegd.’

Harde acties

Het Verenigd Koninkrijk behoort tot de landen die vergaande methoden wil inzetten in de strijd tegen cybercrime. Vorig jaar werd de komst van de National Cyber Force aangekondigd, een nieuwe organisatie waarachter Britse geheime diensten en het leger staan.

De roep om hardere acties tegen cybercriminelen te ondernemen, klinkt wereldwijd luider. De Amerikaanse president Joe Biden staat onder toenemende druk om te laten zien dat het hem menens is. Tot nog toe beperkte hij zich tot waarschuwingen aan Moskou dat Amerika over kan gaan tot ‘onvriendelijke acties’. Het wordt de Russen kwalijk genomen dat ze cybercriminelen al dan niet aangestuurd door geheime diensten vrij spel geven.
Het opvoeren van de druk op Moskou kan ook tot escalatie leiden. Probleem ook is dat helpende hackers zich op juridisch glad ijs begeven. Bij het pro-actief terughacken is al gauw sprake van computervredebreuk. Een ander risico is dat cybercriminelen ontdekken welke kwetsbaarheden de bonafide staatshackers hebben gebruikt en die aanvalsmethoden overnemen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-27T10:03:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.