Vlaams securityproject versterkt online-verdediging

Dit artikel delen:

Drie Vlaamse techbedrijven bijten zich vast in de verdere automatisering van de beveiliging van online-systemen. Ze willen de cyberbeveiliging laten evolueren van een manuele, arbeidsintensieve aanpak naar een maximaal gebruik van geautomatiseerde processen. Onder de naam Apax (Automated Posture Analysis that Scales) is een nieuw ambitieus project opgestart dat het neusje van de zalm op gebied van cybersecurity moet worden.

De projectpartners Awingu, Ceeyu en Toreon maken daarbij gebruik van academische onderzoekers. Ze steunen op de expertise van het VUB Software Languages Lab en VUB Artificial Intelligence Lab. De branchevereniging voor cybersecurity LSEC helpt met de standaardisatie. Vlaio, het Vlaamse Agentschap Innoveren & Ondernemen, draagt bij in de financiering.

De drie bedrijven zullen lopend onderzoek toepassen en academici inspireren voor toekomstig werk. Dit met als doel de analyse van online dreigingen en uitdagingen in cyberbeveiliging verder te automatiseren.

De initiatiefnemers zien nieuwe uitdagingen op het vlak van cyberbeveiliging, terwijl oudere uitdagingen nog niet zijn opgelost. De recente Log4J-kwetsbaarheid toont aan hoe groot de behoefte aan een online-verdediging is. Deze affaire hield beveiligingsteams bezig tijdens de eindejaarsperiode. Alle systemen en applicaties moesten worden geïnspecteerd en geanalyseerd op potentiële risico's die de teams moesten beperken. De meeste organisaties ervaarden dit als een arbeidsintensieve activiteit die hun middelen verder opslokte. Men realiseerde dat een geautomatiseerde aanpak om systemen te beschermen, een betere manier is om te werk te gaan.

De Apax-projectpartners werken aan de verbetering van minimaal minimale bestaande en gedeeltelijk geautomatiseerde scans die de defensieve sterkte van organisaties in kaart brengt. Verdere automatisering zal de efficiëntie van beveiligingsdeskundigen verhogen. Het streven is de tijd te halveren die aan elk afzonderlijk geval wordt besteed. Maximale automatisering versnelt de reactietijd van de beveiligingsteams en vermindert het repetitieve werk van beveiligingsspecialisten, zodat zij zich op hun expertwerk kunnen richten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-02T15:30:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.