Zorgwekkende groei malware-varianten

Dit artikel delen:
malware trojan hack

Dagelijks zien 65.000 nieuwe varianten van malware het licht, oftewel 45 per minuut. In totaal werden er vorig jaar meer dan 23,7 miljoen verschillende soorten kwalijke samples geïdentificeerd. Vergeleken met 2020 is dit een stijging van bijna de helft.

Dit blijkt uit een analyse van G Data. Het Duitse securitybedrijf voegt er aan toe dat het aantal cyberaanvallen vorig jaar met bijna 65 procent is gedaald. Deze aanzienlijke daling is moeilijk te verklaren, aldus G Data. Maar aan het eind van het jaar was weer sprake van een stijging. Overigens combineren cybercriminelen steeds vaker verschillende soorten malware, om hun cyberaanvallen meer effect te geven.

De Malware Top 10 is vorig jaar flink door elkaar geschud. Zo zijn zes van de tien populaire malwarefamilies nieuw. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten malware vertegenwoordigd. Trojaanse paarden konden tot voor kort altijd op een grote belangstelling rekenen. 

Opmerkelijk is dat Emotet een plek in de top tien heeft, gezien deze malware-soort na een ontmanteling begin vorig jaar pas drie maanden geleden een comeback maakte.

De ‘hitlijst’ wordt aangevoerd door Dridex, gevolgd door Emotet, Tofsee, Bodelph en Trickbot. Bladabindi, Shade, BlackShades, AgentTesla en Pistolar maken het overzicht compleet.

De toename van het aantal cyberaanvallen komt voor Eddy Willems, securityevangelist bij G Data, niet als een verrassing. 'Vooral de terugkeer van Emotet is een duidelijke waarschuwing dat cybercriminelen hun inspanningen weer aan het opvoeren zijn.' Daarnaast hebben er het afgelopen kwartaal ook enkele ernstige beveiligingslekken, zoals Hafnium en Log4j, plaatsgevonden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-09T11:39:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.