Oud-topmilitair waarschuwt voor escalatie cyberoorlog

Dit artikel delen:

Escalatie van de cyberoorlog die gaande is tussen Rusland en Oekraïne, kan de hele Westerse wereld in het conflict betrekken. James Stavridis, voormalig opperbevelhebber van de Navo-strijdkrachten en gepensioneerd admiraal van de Amerikaanse zeemacht, waarschuwt hiervoor.

De 67-jarige Stavridis, tussen juli 2009 en mei 2013 opperbevelhebber van de Navo, schetst een gevaarlijk scenario waarbij de cyber-oorlogvoering flink uit de hand kan lopen. De aanhoudende Russische cyberaanvallen op Oekraïne kunnen leiden tot tegenacties van de VS en hun bondgenoten. De Navo heeft al hulp toegezegd bij het beschermen van de Oekraïense militaire communicatiestructuur die cruciaal is voor het bevel over de troepen in het veld. Ook willen de westerse bondgenoten voorkomen dat het stroomnet en andere civiele infrastructuur plat gaan. Volgens Stavridis kan deze hulp gemakkelijk leiden tot Russische vergelding in de cyberwereld. En daardoor breidt het conflict zich snel en gevaarlijk uit, zo waarschuwt hij. 

Overigens bereiden de VS en hun bondgenoten zich voor op reacties tegen Russische cyberaanvallen. Maar geheel duidelijk zijn deze scenario’s niet. Een van de problemen is dat het tijd kost om zeker te stellen waar een aanval vandaan komt. Dit geldt met name bij ddos-aanvallen. Op meer agressieve en verwoestende cyberaanvallen zal eerder worden gereageerd. Gisteren gingen diverse staatswebsites in Oekraïne plat. Hackers richtten zich met name op het ministerie van Defensie. Ook werden tijdelijk twee staatsbanken getroffen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-16T12:31:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.