Meer budget voor bestrijding ransomware

Zes op tien Benelux-organisaties reserveert meer geld

Dit artikel delen:

In de Benelux heeft 61 procent van de organisaties meer budget of maakt dit vrij voor de bestrijding en het voorkomen van ransomware. Dit blijkt uit voorlopige bevindingen in het onderzoek naar securitybudgetten in de Benelux, dat Computable samen met Enigma Research uitvoert. De studie loopt tot en met 4 maart 2022, deelname hieraan is dus nog mogelijk.

Eén van de vragen in het onderzoek heeft betrekking op ransomware. Deze vorm van cybercrime is vorig jaar wereldwijd zelfs verdubbeld, zo blijkt uit internationaal onderzoek. Met name corona, en daarmee de toename van het op afstand werken, is verantwoordelijk voor de explosieve stijging. Meerdere organisaties in de Benelux zagen zich door ransware en moesten flink in de buidel tasten om het probleem op te lossen of zelfs losgeld te betalen.

MediaMarkt, ROC Mondriaan en Titelive

MediaMarkt werd in Europa getroffen door dubbele afpersing, terwijl het Nederlandse ROC Mondriaan niet zwichtte voor de hackers en daardoor weken plat lag. Het herstel duurde vervolgens nog eens meerdere weken. Vervolgens zette een grote ransomware-aanval op het Franse Titelive in België de boekhandels op zwart. Het duurde een week voordat de systemen daar weer normaal functioneerden.

Deze recente cybercriminaliteit maken dat organisaties dus extra geld uittrekken voor de strijd tegen ransomware. Uit het onderzoek naar de securitybudgetten blijkt dus voorlopig dat ruim zes op de tien Benelux-organisaties extra geld heeft gereserveerd in het voorkomen en bestrijden van ransomware. Bij 38 procent van deze organisaties komt er dit jaar extra budget beschikbaar, 35 procent heeft de afgelopen twee jaar hiervoor al geld gereserveerd. Ongeveer 11 procent van de organisaties trok de afgelopen twee jaar al extra geld uit voor de strijd tegen ransomware en doet dat dit jaar opnieuw.

Deelname aan onderzoek

De voorlopige resultaten van het onderzoek zijn op basis van de deelname van 149 mensen die bij hun organisatie verantwoordelijk zijn voor of te maken hebben met het securitybudget. De percentages kunnen nog veranderen, want het onderzoek is nog in volle gang. Verantwoordelijken voor het securitybudget of personen die zicht hebben hierop, kunnen tot en met 4 maart 2022 nog deelnemen aan dit Benelux-onderzoek.

Resultaten onderzoek ontvangen?

Geïnteresseerd in de resultaten van het onderzoek naar de securitybudgetten? In Nederland kunnen deelnemers, mits ze aan enkele voorwaarden voldoen, een gratis abonnement op Computable aanvragen. In België kan op 11 en 12 mei 2022 gratis de vakbeurs Cybersec Europe bezocht worden. Overigens is dit een Europese beurs, dus bezoekers uit alle landen mogen deze cybersecuritybeurs bezoeken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-23T11:38:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.