Google koopt cyberbeveiliger Mandiant voor cloud

Dit artikel delen:

Alphabet, het moederbedrijf van Google, lijft cyberbeveiliger Mandiant voor 5,4 miljard dollar in. Deze overname heeft tot doel de Google Cloud veiliger te maken. Na afronding van de transactie gaan de 5.300 medewerkers van Mandiant deel uitmaken van Google’s cloud-divisie. Het merk Mandiant blijft echter gehandhaafd.

Volgens persbureau AP wordt het druk aan het acquisitie-front. Analisten voorzien meerdere overnames na de Russische invasie van Oekraïne. Ze verwachten een golf van cyberaanvallen vanuit Rusland, China, Iran en Noord-Korea, nu de geopolitieke spanningen oplopen. Grote cloud-spelers als Google en ook Microsoft willen zich daartegen wapenen. 

De overname van Mandiant hing overigens al langer in de lucht. Google betaalt een premie van 57 procent bovenop de aandelenkoers van Mandiant begin februari toen de eerste speculaties over een op handen zijnde deal de kop op staken. Volgens AP zou ook Microsoft op het vinkentouw hebben gezeten. 

Google wil voor haar cloud een totale ‘end-to-end’ veiligheidsoplossing bieden. Google Cloud blijft qua omvang ver achter om AWS en Microsoft, maar door marge in te leveren probeert Alphabet deze divisie sneller te laten groeien. Dat begint aardig te lukken want Google meldde over het laatste kwartaal van 2021 een omzetstijging van 45 procent bij dit onderdeel. 

Mandiant geldt als een autoriteit op gebied van dreigingsinformatie, met name waar het gaat om aanvallen afkomstig van statelijke actoren. Het bedrijf uit Virginië heeft menige Russische hackersgroep op de korrel. Veel inlichtingendiensten vertrouwen op zijn informatie. 

FireEye

Eind 2013 kocht securityleverancier FireEye Mandiant voor een miljard dollar. De dochteronderneming deed het in de jaren erna stukken beter dan het moederbedrijf. Mandiant ging in 2021 naar de beurs en verkocht medio vorig jaar de FireEye-productlijn met ruwweg 1300 werknemers aan Symphony Technology Group voor $1,2 miljard. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-08T18:05:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.