DIVD onderzoekt onveilige Mendix-applicaties

Verkeerd geconfigureerde toegangsregels kunnen privégegevens blootleggen

Dit artikel delen:
Security onderzoek digital forensics

Het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD) dat bedrijven weerbaarder maakt tegen cyberaanvallen, is een onderzoek begonnen naar onveilige Mendix-applicaties. Onder leiding van de ethische hacker Victor Gevers is een team van onderzoekers verkeerd geconfigureerde toegangsregels op het spoor.

DIVD scant momenteel Mendix-applicaties op het onjuist gebruik van toegangsregels die persoonsgegevens bloot leggen. Elke applicatie-eigenaar die kwetsbaar wordt bevonden, krijgt ter waarschuwing een e-mail met informatie. Gevers doet het Mendix-onderzoek samen met John Cornegge, Mendix lead developer bij Appronto en webexpert Martin van Wingerden.

DIVD tekent hierbij aan dat de standaard-beveiligingsimplementatie geen risico's met zich meebrengt. Maar ontwikkelaars moeten wel toegangsregels toepassen op alle aangepaste gegevensobjecten die ze maken.

Anonieme gebruikers

Op basis van de use-case moeten sommige objecten toegankelijk zijn voor anonieme gebruikers, zoals afbeeldingen, documenten of andere openbare gegevens. Toegang tot andere objecten kan zo worden ingesteld dat deze alleen toegankelijk is voor bepaalde gebruikers en beperkingen, mits correct gedaan. Dat blijkt niet altijd het geval. Soms wordt te veel toegang gegeven aan anonieme gebruikers. Het gaat om objecten waar eigenlijk alleen ingelogde accounts met de nodige beperkingen bij zouden moeten kunnen komen. Dit kan het geval zijn bij elk aangepast object, inclusief objecten die persoonlijke informatie opslaan. Deze inspanning is gericht op blootgestelde persoonsgegevens die via het openbare internet bereikbaar zijn.

Het DIVD waarschuwt, na bevindingen van ethische hackers, bedrijven wanneer ze kwetsbare software draaien. Mede dankzij een subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaatbeheersing (EZK) kent deze instelling tegenwoordig ook betaalde medewerkers die de vele vrijwilligers ondersteunen. 

Trump

Victor Gevers, alias @0xDUDE, vergaarde bekendheid door het hacken van Donald Trumps Twitter-account. Ook maakte hij rond 2016 furore door te waarschuwen voor de vele slecht geconfigureerde MongoDB-databases. Hij scant massaal het internet op kwetsbaarheden. Hij doet dat ongevraagd en zonder om een betaling te vragen, louter en alleen om internet veiliger te maken. Jarenlang deed hij dat vijftien uur per etmaal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-23T10:01:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.