Europol rolt illegale marktplaats RaidForum op

Dit artikel delen:

Europol heeft hackersforum RaidForum, dat tot de grootste in zijn soort behoort, uit de lucht gehaald. De illegale marktplaats is gesloten, terwijl de infrastructuur in beslag is genomen. Daarmee is de cybercriminaliteit een zware slag toegebracht. De beheerder van het platform en twee van zijn handlangers zijn gearresteerd.

Het Europese samenwerkingsverband van politiediensten deelt verder dat achter RaidForum, dat in 2015 is gelanceerd, een community van meer dan een half miljoen gebruikers zat. Op de marktplaats werden miljoenen creditcards, bankrekeningnummers en routeringsinformatie verhandeld. Ook kon je er gebruikersnamen en bijbehorende wachtwoorden kopen om toegang te krijgen tot online accounts. Het merendeel van deze persoonlijke gegeven was afkomstig van spraakmakende datalekken en andere exploits.

De operatie met de naam Tourniquet werd gecoördineerd door Europol’s Europese Centrum voor Cybercriminaliteit. Aan het oprollen van RaidForum is een jaar voorbereiding vooraf gegaan. Politie-autoriteiten uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden, Roemenië en Portugal hebben aan het onderzoek deelgenomen.

Door een intensieve uitwisseling van informatie kwamen de onderzoekers erachter hoe de organisatie in elkaar stak. Europol kon de verschillende rollen definiëren die diverse partijen speelden: de beheerder, de witwassers, de gebruikers die verantwoordelijk zijn voor het stelen en uploaden van de gegevens, alsmede de kopers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-12T20:31:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.