Ransomware daalt in België

Dit artikel delen:

Het aantal gevallen van ransomware in ons land laat de laatste maanden een dalende lijn zien. De vraag is of dit niet gewoon een tijdelijk fenomeen is.

Tot die vaststelling komt het CCB, het Centrum voor Cybersecurity België, dat de security-situatie in ons land opvolgt. Tijdens een update spreekt het CCB over zeventien ransomware-aanvallen die het rapporteerde in de eerste drie à vier maanden van dit jaar. Vijf ransomware-aanvallen werden met behulp van het CCB verhinderd.

De ransomware werd veroorzaakt via diverse technieken en strategieën, stelt het CCB vast. Het gaat zowel om phishing, uitgebuite kwetsbaarheden bij toepassingen als VPN of Citrix, gelekte credentials, zoals wachtwoorden, of zogenaamde insider threats, zoals hackergroep Lapsus$, die cruciale informatie trachten te bekomen. ‘Conti en Lockbit 2.0 zijn de meest voorkomende actoren. Dit is de ransomware die het meest werd gebruikt’, stelt Kevin Holvoet, hoofd van het onderzoekscenttrum bij CCB.

Daling

Opvallend is dat het CCB in het eerste kwartaal een daling vaststelt inzake het aantal ransomware-incidenten in ons land. ‘Wij menen dat de oorlog van Rusland in Oekraïne hier een rol in speelt. Veel Russische of andere criminele groepen houden zich hier vandaag mee bezig, en zijn in functie daarvan actief op het darkweb. Daarom focussen ze zich minder op aanvallen op bedrijven’, oppert Kevin Holvoet. Toch is hij van oordeel dat het maar een tijdelijk fenomeen gaat. ‘Onze verwachting is dat ransomware binnenkort weer gaat toenemen.’

Overigens is de context van de oorlog in Oekraïne een belangrijke inzake wereldwijde bedreigingen. Sommige cybercriminelen beogen organisaties die één of andere kant in het conflict kiezen. ‘Het standpunt van je topmanagement over dit conflict kan zeker het bedreigingslandschap van je organisatie doen veranderen’, stelt Holvoet. Of zoals hij het met een bekende quote stelt, ook in cybercriminaliteit is van tel: don’t mention the war.

Vakbeurs Cybersec Europe

Op 11 en 12 mei vindt Cybersec Europe plaats. Deze Europese securityvakbeurs kan zowel fysiek in Brussel als online worden bezocht. Registreren voor een bezoek kan via de gelijknamige site.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-05T11:40:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.