Ransomware: verzekeringspremie stijgt 74 procent

Premie cyberverzekering verdubbelt waarschijnlijk tussen 2020 en 2023

Dit artikel delen:

Afgelopen jaar stegen de premies voor een cyberverzekering gemiddeld 74 procent ten opzichte van een jaar eerder. Doordat ook in 2022 en 2023 de polissen duurder worden, betaal je tegen die tijd waarschijnlijk tweemaal zoveel als in 2020. Belangrijkste oorzaak is ransomware, blijkt uit internationaal onderzoek van Dealroom.co, investeerder Mundi Ventures, Mapfre en de Nederlandse NN Group (Nationale Nederlanden).

De stijging van de premies heeft volgens de onderzoekers vooral te maken met de toename van claims van verzekerden. In 2020 moesten verzekeraars 72 procent van alle opgehaalde cyberverzekeringpremies weer uitkeren. Een jaar eerder bedroeg deze zogeheten loss ratio nog 43 procent. De loss ratio is in de verzekeringswereld een indicator van de winstgevendheid.

Ransomware

"Gijzelsoftware zorgt voor een vicieuze cirkel"

Grote boosdoener is de toename van ransomware, blijkt uit het onderzoek. Dergelijke gijzelsoftware zorgt namelijk voor een vicieuze cirkel. Bedrijven met een cyberverzekering betalen sneller losgeld aan cybercriminelen die hun systemen en data via ransomware in gijzeling nemen. Dit beloont het gedrag van de criminelen, die het als winstgevende business gaan zien en meer ransomware plaatsen. Doordat verzekeringen vaker moeten uitkeren, verhoogt de premie.

De markt van cyberverzekeringen is zo uitdagend, innovatief en snel veranderend, dat veel verzekeringsbedrijven er in stappen, aldus Lluis Vinas. Hij is investment director bij investeringsmaatschappij Mundi Ventures en doet in het onderzoeksrapport van Dealroom.co, Mundi Ventures, Mapfre en NN zijn verhaal. Vooral in 2021 waren er veel meer investeringen in cyberverzekeringsbedrijven. Het leeuwendeel van de transacties had een waarde tussen de 100 en 250 miljoen dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-08T17:07:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.