Ontslag Stevens als topman GBA onafwendbaar

Dit artikel delen:
Ontslag afscheid opstappen

David Stevens, voorzitter en directeur van de Gegevensbeschermingsauthoriteit (GBA), zal zo goed als zeker de laan uit worden gestuurd. Het parlement moet er deze week over stemmen, op basis van een rapport van 120 pagina’s van de Commissie Justitie.

De GBA ligt al langer onder vuur nadat bleek dat de vijf directeurs niet meer samen door een deur konden. Een audit van maart van het Rekenhof was vernietigend over de werking van de privacywaakhond. Directeur Alexandra Jaspar nam eerder al ontslag. Zij wordt vervangen door juriste Cédrine Molière. Nu vallen ongetwijfeld ook de hoofden van toplui David Stevens en Charlotte Dereppe.

Het parlement zal ook nagaan hoe de GBA beter kan functioneren. Nu kan immers elke directeur zelfstandig beslissen over dossiers in zijn of haar bevoegdheid, zelfs als anderen het over de inhoud niet eens zijn, zo schrijft De Tijd. Voortaan zou elk directielid de collega’s kunnen dwingen een dossier naar de onderhandelingstafel te brengen.

Eerder namen Smals-ceo Frank Robben en KUL-professor Bart Preneel ontslag als experten. De Europese Commissie had België terechtgewezen omdat er sprake was van belangenvermenging.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-11T11:25:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.