België beschuldigt Chinese hackers van cyberaanvallen

Dit artikel delen:
Target

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat Chinese hackers achter de cyberaanvallen zitten op Defensie en de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Het roept China op om alle nodige maatregelen te nemen om de situatie te onderzoeken en aan te pakken.

De overheid detecteerde cyberaanvallen tegen de FOD Binnenlandse Zaken en Defensie. Die 'hebben onze soevereiniteit, democratie, veiligheid en samenleving aanzienlijk aangetast', aldus het persbericht van Buitenlandse Zaken. Volgens het ministerie kunnen beide aanvallen gelinkt worden aan Chinese hackergroepen. Het Centrum voor Cyberveiligheid (CCB) had eerder al gesuggereerd dat de aanval typisch het werk lijkt van een inlichtingendienst.

Bij Binnenlandse Zaken hadden hackers twee jaar lang toegang tot het netwerk. België beticht nu de Chinese hackersgroepen APT 27, APT 30 en APT 31 van 'de complexe, geavanceerde en doelbewuste cyberaanval' op het computernetwerk van Binnenlandse Zaken in mei vorig jaar.

Door de cyberaanval bij Defensie was het netwerk wekenlang afgesloten van het internet en was het mailverkeer met de buitenwereld onderbroken.  De cyberaanval op Defensie zou dan weer te linken zijn aan het Chinese hackerscollectief UNSC2814/Gallium/Softcell.

‘België veroordeelt deze kwaadaardige cyberactiviteiten met klem, die in contradictie zijn met de normen van verantwoordelijk staatsgedrag, zoals die zijn onderschreven door alle VN-lidstaten’, aldus Buitenlandse Zaken. ‘We blijven er bij de Chinese autoriteiten op aandringen om zich aan deze normen te houden en niet toe te laten dat hun grondgebied gebruikt wordt voor kwaardaardige cyberactiviteiten.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-19T13:09:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.