'Steeds meer kans om ransomware te ontsleutelen'

Dit artikel delen:

No More Ransom, een initiatief van Europol, de Nederlandse politie en security-leveranciers, viert zijn zesde verjaardag. Volgens de organisatie die slachtoffers van gijzelsoftware te hulp schiet, zijn er steeds meer tools beschikbaar om data die door criminelen zijn versleuteld, weer te ontsleutelen.

De organisatie begon zes jaar geleden met vier tools waarmee slachtoffers van ransomware hun gegijzelde data konden ontsleutelen. Inmiddels zijn er 136 gratis tools beschikbaar. Al meer dan tien miljoen mensen hebben daarvan gebruik gemaakt. Bij 1,5 miljoen van hen is het gelukt om de gegijzelde data te ontsleutelen, schrijft de organisatie in een persbericht.

Het gaat om tools tegen aanvallen van hackersgroepen zoals Gandcrab, REvil, Sodinokibi, Maze, Egregor en Sekhmet. Meer dan 188 partners uit de publieke en private sector hebben zich inmiddels bij het initiatief aangesloten en leveren nieuwe middelen die de nieuwste soorten schadelijke software kunnen ontsleutelen.

Het portaal met de decryptytools voor ransomware, dat aanvankelijk alleen in het Engels beschikbaar was, is inmiddels in 37 talen te raadplegen.

Betaal niet!

De organisatie benadrukt dat voorkomen nog altijd beter is dan genezen. Het roept op tot het maken van back-ups, niet te klikken op onbetrouwbare linkjes, bijlagen van onbekende afzenders niet te openen, beveiligingssoftware en besturingssystemen te updaten, tweefactorauthenticatie toe te passen en de mogelijkheden voor data-export te beperken.

‘Als je toch slachtoffer wordt, betaal dan niet. Meld het misdrijf en controleer No More Ransom voor het decrypten van gijzelsoftware’, is het dringende advies.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-27T11:09:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.