'Bijna twee derde van organisaties betaalt losgeld'

Dit artikel delen:

Met meer dan tien terabytes aan gestolen gegevens per maand is ransomware nog steeds een van de belangrijkste bedreigingen. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van Enisa, het Europees agentschap voor cyberbeveiliging.

In het rapport, getiteld  Enisa Threat Landscape, komt naar voren dat circa zestig procent van de getroffen organisaties losgeld betaalt. Hierbij wordt phishing aangemerkt als de meest voorkomende zogenaamde initiële vector van dergelijke aanvallen. De andere bedreigingen die naast ransomware het hoogst scoren zijn aanvallen op de beschikbaarheid van online-diensten, ook wel ddos (distributed denial of service)-aanvallen  genoemd.

De studie brengt het cyberdreigingslandschap in kaart om besluitvormers, beleidsmakers en veiligheidsspecialisten te helpen strategieën vast te stellen om burgers, organisaties en de cyberspace te verdedigen. Het rapport verschijnt jaarlijks, maar dit jaar is de context anders. Zo heeft de geopolitieke situatie, met name de Russische invasie in Oekraïne, de spelregels voor het wereldwijde cyberdomein veranderd. ‘Hoewel we nog steeds een toename van het aantal bedreigingen waarnemen, zien we ook een breder scala aan vectoren ontstaan, zoals zero-day exploits en ai-gebaseerde desinformatie en deepfakes. Als gevolg daarvan ontstaan er meer kwaadaardige en wijdverspreide aanvallen met meer schadelijke gevolgen’, klinkt het bij Enisa.

Paradigma

De zogenoemde door de staat gesponsorde cybercriminaliteit, ingehuurde hackers en hacktivisten blijven de prominente dreigingsactoren. Maar er is nog meer op komst. 'De huidige mondiale context leidt onvermijdelijk tot grote veranderingen in het dreigingslandschap voor cyberbeveiliging’, oppert Juhan Lepassaar, uitvoerend directeur van het EU-Agentschap voor cyberbeveiliging. ‘Het nieuwe paradigma wordt gevormd door het groeiende aantal bedreigingen. We gaan een fase in waarin passende strategieën nodig zijn om al onze kritieke sectoren, onze industriële partners en dus alle eu-burgers te beschermen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-07T13:07:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.