Dagelijks vier meldingen van data-inbreuken

Dit artikel delen:
Privacy

De gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) behandelde vorig jaar 1.435 meldingen voor data-inbreuken. Dat er bijna vier per dag én ruim één derde meer dan in 2020. Opvallend is evenwel de grote toename van het aantal klachten dat de privacy-waakhond ontving.

Dat blijkt uit het recent verschenen jaarverslag van de GBA. Het aantal meldingen rond data-inbreuken stijgt overigens jaarlijks verder. In 2018 waren er 458 gegevenslekken, in 2019 stond de teller op 877, in 2020 tekende de GBA 1.054 meldingen rond data-inbreuken op.

In 2021 ontving de GBA al 1.432 meldingen van gegevenslekken, maar ze startte zelf ook drie dossiers op naar aanleiding van (nog niet) gemelde gegevenslekken met grote maatschappelijke impact. Menselijke vergissingen staan in voor 48 procent van de data-inbreuken. Hacking, phishing en malware zijn goed voor 26 procent en oneigenlijk gebruik van de toegangsrechten voor zeven procent.

Opvallend is de toename van het aantal klachten dat  de GBA ontving. Dat aantal ging op een jaar tijd bijna maal drie: van 658 in 2020 naar 1.928 in 2021.

Wat de privacy betreft, vormden vaccinatie en de daarmee samenhangende gegevensverwerking de grootste uitdaging van het voorbije jaar. ‘We drongen als GBA met name aan op de eisen van noodzakelijkheid en evenredigheid van de maatregelen die ter bestrijding van het coronavirus werden opgelegd’, klinkt het in het jaarverslag.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-21T10:22:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.