EU Hof: Ubo-register mag niet openbaar zijn

KVK verstrekt tijdelijk geen gegevens meer over uiteindelijk belanghebbenden

Dit artikel delen:
vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

Het omstreden ubo-register, met daarin persoonlijke gegevens van bedrijfseigenaren en bestuurders, mag toch niet openbaar toegankelijk zijn. Toegang van het grote publiek tot deze informatie is een ernstige aantasting van de privacy, oordeelt het Hof van Justitie van de EU. Stichting Privacy First reageert verheugd op de uitspraak, nadat de stichting in een Nederland een hoger beroep over deze privacyzaak had verloren.

Ubo staat voor ‘ultimate beneficial owner’ (‘uiteindelijke belanghebbende’) en het register bevat informatie over eigenaren of de personen die binnen een bedrijf of organisatie zeggenschap hebben. Onder meer persoonlijke gegevens zoals geboortemaand- en jaar, de woonplaats en nationaliteit waren tot nu toe openbaar toegankelijk. Andere gegevens, zoals adres, burgerservicenummer en geboorteland en -datum, zijn alleen voor instanties als de Belastingdienst zichtbaar.

Privacy-organisaties, zoals Stichting Privacy First, maken zich zorgen over de openbaarheid van persoonlijke informatie van ubo's. Het zou in strijd zijn met het recht op privacy en met het recht op bescherming van persoonsgegevens. Inschrijving in het ubo-register is echter verplicht sinds 2015, toen de vierde Europese anti-witwasrichtlijn in werking trad.

Ernstige schade

Eerder haalde de stichting in Nederland bakzeil in een hoger beroep. Voor de rechter was het niet aannemelijk dat ubo's op korte termijn ernstige schade leiden, een vereiste om op Europese richtlijnen gebaseerde wetgeving buiten werking te kunnen stellen.

Het EU Hof, Europa's hoogste rechter, vindt dat de inbreuk op de privacy het doel van de ubo-regeling niet rechtvaardigt: bestrijding van witwassen. 'Toegang tot het grote publiek tot informatie over de uiteindelijk begunstigden vormt een ernstige inmenging in de grondrechten op eerbiediging van het privéleven en bescherming van persoonsgegevens', staat in het arrest (pdf).

Het ubo-register maakt deel uit van het KVK-handelsregister. Volgens Stichting Privacy First betekent de uitspraak van het EU Hof dat het register per direct niet meer openbaar toegankelijk mag zijn. Volgens de KVK is het sinds 22 november inderdaad tijdelijk niet meer mogelijk om een KVK-uittreksel uit het ubo-register aan te vragen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-25T10:41:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.