Proximus en Telenet in het geweer tegen smishing

Dit artikel delen:

Telecomoperatoren gaan extra maatregelen nemen in de strijd tegen sms-phishing, ook wel smishing genaamd. Nieuwe software moet de verspreiding van frauduleuze sms-berichten tegengaan waarmee cybercriminelen bankrekeningen en andere online-accounts kunnen plunderen.

Petra De Sutter, minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post, heeft daarover afspraken gemaakt met Proximus en Telenet. Deze bedrijven krijgen twee miljoen euro subsidie om deze software te ontwikkelen. Verwacht wordt dat de software over een jaar klaar is. Het geld komt uit fondsen die in het kader van het Europese Herstelplan beschikbaar zijn gesteld. 

Het gevaar zit in de links die in de sms-berichten zitten. Criminelen kunnen toegangscodes tot mobiel bankieren bemachtigen als daarop wordt geklikt. Smishing is een mobiele vorm van phishing. 

De Sutter wijst op recent onderzoek waaruit blijkt dat een kwart van de Belgen toegeeft niet waakzaam te zijn als ze klikken op de link in bijvoorbeeld een sms. De mobiele operatoren doen al veel moeite de stroom van frauduleuze sms’jes tegen te houden. Maar de filters zijn niet perfect. De uitkomst is een systeem dat automatisch alarm slaat als verdacht veel berichten vanuit een bepaald nummer worden verstuurd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-29T09:55:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.