CCB kreeg vorig jaar 5,5 miljoen meldingen

Berichten naar verdacht@safeonweb.be

Dit artikel delen:

Vorig jaar werden volgens het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) zowat 13 miljoen kliks naar verdachte websites vermeden. Het is het resultaat van het zogenaamde Belgium Anti-Phishing Shield (BAPS), een systeem van het CCB dat internetgebruikers moet waarschuwen voor onveilige websites.

Elke dag ontvangt de organisatie duizenden verdachte e-mails. In 2021 werden er 4,5 miljoen berichten doorgestuurd naar verdacht@safeonweb.be. In 2022 groeide dit aantal dus naar ruim 5,5 miljoen ontvangen berichten. Dit dus allemaal dankzij de samenwerking met de bevolking die verdachte berichten doorsturen naar het betreffende mailadres bij het CCB.

Belgisch schild

"Browsers waarschuwen bezoekers voor kwaadaardige websites"

Op basis van de meldingen kon het CCB 1,5 miljoen verdachte url’s detecteren. Die verdachte url’s stuurt het CCB door naar Google SafeBrowsing en Microsoft SmartScreen. Browsers maken van deze info gebruik om bezoekers te waarschuwen voor kwaadaardige websites.

Maar omdat ze geen controle hebben over de snelheid waarmee Google en Microsoft de links blokkeren, heeft het CCB samen met de internetaanbieders Belnet, Proximus, Telenet en Orange ook een eigen systeem en procedure ontwikkeld om de internetgebruiker real time te waarschuwen, het zogenaamde Belgium Anti-Phishing Shield. Iemand die minder oplettend is en zou klikken op een verdachte link, komt dan op een waarschuwingspagina terecht. Dit systeem (en schild) is enkel mogelijk dankzij het doorsturen van deze verdachte berichten door de bevolking.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-04T10:59:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.