Wettelijk kader voor ethische hackers

Dit artikel delen:

België creëert een veilig en wettelijk kader voor ethische hackers en bug bounty hunters die kwetsbaarheden ontdekken in computersystemen. Al zijn er vanuit die nieuwe wetgeving wel bepaalde voorwaarden van tel.

Als onderdeel van de Belgische wet op de bescherming van klokkenluiders van 28 november 2022 werden bepalingen goedgekeurd die een veilige haven moeten bieden voor ethische hackers.

Ze voorzien in een kader voor de bekendmaking van kwetsbaarheden voor de beveiliging van netwerken en informatiesystemen. Volgens de nieuwe wetgeving kan iedereen die een kwetsbaarheid, die door een cyberdreiging kan worden uitgebuit, bij een organisatie in België aantreft dat melden aan het Centre for Cybersecurity Belgium (CCB) .

Die nieuwe bepalingen hierover zullen van kracht zijn op 15 februari 2023. ‘Een stap in de goede richting voor Europese wetgeving inzake de openbaarmaking van beveiligingskwetsbaarheden’, zo omschrijft Stijn Jans, ceo en medeoprichter van bug bounty platform Intigriti de vordering in de nieuwe wetgeving.

Voorwaarden

In het kader van de wet zullen degenen die kwetsbaarheden aan het CCB bekendmaken niet worden geacht een strafbaar feit te hebben gepleegd. Al moeten ze hierbij wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

Zo moet de ethische hacker of cyberonderzoeker zo spoedig mogelijk, en volgens een voorgeschreven procedure, de kwetsbaarheid melden. De melder moet hebben gehandeld zonder frauduleuze bedoelingen of kwaad opzet. En bovendien mag de melder niet verder gaan dan wat nodig is om het bestaan van die mogelijke kwetsbaarheid te verifiëren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-20T13:33:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.